Premier League este intr-o situatie dificila din punct de vedere financiar, acest lucru reiesind dintr-o analiza intocmita de UEFA si facuta publica de jurnalistii de la The Guardian. Astfel, echipele din Anglia au o datorie totala de aproximativ 4 miliarde de euro, adica 56% din datoriile cluburilor de pe Batranul Continent.

Raportul financiar al UEFA se refera la sezonul 2007-2008, conform acestuia reiesind o datorie de 3.5 miliarde de lire sterline, adica aproximativ 4 miliarde de euro. Interesant este faptul ca au fost incluse in aceasta analiza doar 18 echipe, iar formatii precum Portsmouth si West Ham (printre cele cu datorii imense) nu au fost luate in calcul.

Formatiile din Premier League incaseaza aproximativ 122 de milioane de euro pe stagiune numai din drepturile tv si din cele comerciale, cu mult mai mult decat celelalte mari campionate din Europa - urmeaza Bundesliga cu incasari de 79 de milioane de euro pe sezon.

"Cluburile din Anglia au aproximativ 56% din numarul total al datoriilor marilor cluburi europene", a precizat pentru The Guardian unul dintre oficialii UEFA.

Urmatorul campionat in clasamentul datornicilor este Primera Division, cu o suma de patru ori mai mica decat Premier League - un miliard de euro. In aceste conditii, UEFA vrea sa implementeze sistemul "Fair Play Financiar", menit sa echilibreze balanta financiara a formatiilor de pe Batranul Continent.

Manchester United si Liverpool au datorii insumate de aproximativ 1.2 miliarde de euro, Diavolii avand singuri restante de 900 de milioane de euro. Aceste datorii au atras nemultumirea fanilor de la Old Trafford, precum si protestele acestora la adresa patronilor americani ai lui United.