A facut mii de kilometri alaturi de cormorani si are numai cuvinte de lauda la adresa romanilor pe care i-a intalnit de-a lungul timpului. John Spofforth este unul dintre suporterii care au vazut lumea alaturi de Gerrard si compania. "Huligan devii, nu te nasti. Important este doar anturajul in care te invarti", este de parere John, unul dintre microbistii care au avut norocul de a vedea pe viu partida de legenda Liverpool - AC Milan (3-3) din 2005.

Cum a inceput iubirea pentru Liverpool

A primit primele informatii in legatura cu Liverpool inca de mic, din familie. In plus, a fost ajutat din plin de faptul ca a stat la doar cateva sute de metri de Anfield. "Pentru noi exista doar doua variante: Liverpool sau Everton. Din fericire, am stiut sa aleg inca de mic", glumeste John, unul dintre cei care canta de ani de zile "You'll never Walk Alone"din peluza Kope.

"Pentru noi Liverpool este mai mult decat o pasiune, este un fel de a fi. Cine nu ne crede vine o data pe Anfield si asculta corul. Dupa aceea, mai stam de vorba. Am face orice pentru baieti, ei sunt bucuria noastra. Cu toate acestea trebuie inteles bine acest

Tricoul lui Carragher si autograful lui Torres
Tricoul lui Carragher si autograful lui Torres
Foto: HotNews.ro
, pentru ca bataia intra doar in programul unora" - John Spofforth.

A vazut lumea alaturi de echipa

"Am beneficiat de conditiile financiare care sa-mi permita sa pot pleca oricand si oriunde alaturi de baieti. Urmarindu-i de aproape am ajuns sa vad multe tari din Europa si sa descopar multe culturi. Romania mi s-a parut o tara primitoare, chiar daca conditiile gasite acolo nu se apropie de ceea ce avem aici. Am fost pe Ghencea si pe Giulesti, atunci cand Steaua si Rapid s-au intalnit cu Liverpool in Cupa UEFA. Imi aduc aminte ca pe stadionul Stelei am avut surpriza neplacuta de a gasi o mica orezarie in loc de gazon. Pana la urma, totul a fost bine, iar berea a fost buna si ieftina", povesteste cu bucurie in glas John.

Propria casa, un mic muzeu dedicat lui Liverpool

Locuieste in vecinatatea lui Anfield, iar de aproape doi ani de zile detine pensiunea "The Anfield Guest House". A primit turisti din toata lumea, iar despre romanii pe care i-a gazduit isi aduce aminte ca nu i-au creat probleme. "Am avut doua grupuri de romani de-a lungul timpului. Munceau aici in Marea Britanie, iar la Liverpool venisera pentru a-i vedea pe Gerrard, Torres si compania". Si-a facut prieteni pe toate continentele, din Hong-Kong pana in Bulgaria, avand sute de prieteni de la care primeste mail-uri cu poze si multumiri pentru gazduire.

Bucataria
Bucataria "Liverpool"- marca James Spofforth
Foto: HotNews.ro

Pensiunea si casa lui John sunt un adevarat muzeu dedicat lui Liverpool, peretii caselor fiind tapetati cu autografele si pozele jucatorilor lui Benitez. Cel mai de pret lucru, conform spuselor sale, este biletul de intrare la finala Champions League din 2005, atunci cand cormoranii au castigat trofeul dupa o partida de poveste cu AC Milan (au revenit de la 3-0 si s-au impus la loviturile de departajare). "Sa traiesti un asemenea meci este o adevarata minune. Imi aduc aminte ca la pauza ne ramasese numai puterea de a zambi in legatura cu cate vom mai lua in a doua repriza. Nu stiu cati dintre noi mai sperau cu adevarat. Minunea s-a intamplat in a doua repriza, iar baietii ne-au oferit cele mai frumoase momente din viata noastra", a declarat John.

Diferenta dintre "hooligans" si suporteri

Anglia are unii dintre cei mai rai suporteri din lume, celebrii "hooligans" fiind practic inventati in Regat. "Numarul lor nu s-a redus, ci doar sunt mai bine tinuti in frau", este de parere John, cel care a observat fenomenul inca de mic.

"Noi, englezii, avem o aura de huligani, dar sa stiti ca nu este chiar asa. Spre exemplu, este bine cunoscuta in toata lumea rivalitatea dintre Everton si Liverpool, dar cu toate acestea nu patesti nimic pe strada nici chiar in ziua derbiului. Exista locuri speciale unde grupuri de aproximativ 50 de persoane se intalnesc si se bat pana la epuizare. Trebuie insa stiut faptul ca acesti indivizi nu au voie pe stadioane, fiind interzisi". John Spofforth

Biletul de la Liverpool - AC Milan (Istanbul 2005)
Biletul de la Liverpool - AC Milan (Istanbul 2005)
Foto: HotNews.ro
este multumit ca nu a fost implicat in nicio rafuiala dintre suporteri, cu toate ca englezii fac probleme peste tot in lume unde se deplaseaza.

Indiferenta, cea mai buna arma in fotbal

John a vazut multe dispute la viata lui, iar parerea lui este aceea ca indiferenta este cea mai buna arma in . "Daca violentei ii raspunzi cu violenta, atunci se poate ajunge chiar si la tragedii. Noi, cormoranii, avem un comportament special atunci cand vine vorba de rivalii de la Everton. Ei ne provoaca pe strada, iar noi ne uitam de sus la ei si nu le raspundem. Sunt prea mici pentru noi. Asta cred ca este o atitudine care poate evita multe rafuieli dureroase intre fani", este de parere suporterul celor de la Liverpool.

Stie de rivalitatea dintre Steaua si Dinamo

John Spofforth a avut timp, in sederea de cateva zile la Bucuresti, sa cunoasca dimensiunile rivalitatii dintre Steaua si Dinamo, cele mai galonate formatii din Romania. "Imi aduc aminte ca inainte de partida din Ghencea ne-am intalnit cu niste suporteri ai lui Dinamo, au aceleasi culori ca noi", zambeste John. "Au intrat in vorba cu noi si ne-au rugat sa o umilim pe Steaua", a completat britanicul.

"Ritualul pub-ului" inainte de fiecare meci

Inainte de fiecare meci de acasa al favoritilor, suporterii lui Liverpool urmeaza un ritual vechi de zeci de ani. Cu aproximativ patru ore inainte de partida, primii cormorani isi fac aparitia pe strazile din jurul stadionului. Au terminat ziua de munca si o vor incepe pe cea alaturi de Gerrard si compania.

"Meniul este unul binecunoscut in aproape toata lumea: bere cat incape. Primele sunt pentru acomodare, iar urmatoarele vor aduce idei si scheme tactice pentru meciul care urmeaza" - John Spofforth.

"Adevarul e ca in general suntem prietenosi, uneori bem chiar si cu adversarii. Cele mai interesante partide de bautura sunt cu suporterii lui Everton, pentru ca majoritatea discutiilor sunt in contradictoriu. Noi nu putem sa le acceptam ideile, iar ei nu pot sa accepte ca avem un palmares la care ei doar pot visa", a declarat cu multa satisfactie John.

Daca nu va avea o saptamana prea incarcata la pensiune, John va da "o fuga" pana la Bucuresti pentru a viziona returul dintre Unirea si Liverpool de pe Ghencea. "Daca nu voi ajunge eu, cu siguranta vor fi multi dintre prietenii mei acolo. Nu va faceti griji, "You'll never Walk Alone" va rasuna pe strazile Bucurestiului", a incheiat John Spofforth.

Vezi aici "You'll never walk alone" cantat inainte de partida cu Urziceniul: