Bate vantul schimbarii in Premier League. Oficialii primei ligi engleze au propus aplicarea unui nou sistem, potrivit caruia doar primele trei echipe se vor califica direct in Liga Campionilor, pentru cel de-al patrulea loc urmand a se confrunta separat echipele de pe locurile 4-7 din Premier League.

In Premier League, echipele clasate pe primele patru locuri la finalul sezonului se califica automat in Liga Campionilor, insa un nou sistem a fost propus la intalnirea oficiala a cluburilor, din 4 februarie. Oficialii din Premier League iau in considerare introducerea unui sistem play-off pentru al patrulea loc ce asigura calificarea in Liga Campionilor. Potrivit noii idei, locul patru nu va asigura automat prezenta in grupele Ligii Campionilor, pentru el urmand a se infrunta intr-o mini competitie ocupantele locurilor patru, cinci, sase si sapte.

Pentru ca aceasta schimbare sa aiba loc, 14 din cele 20 de cluburi trebuie sa fie de acord cu noul plan. Pana acum, doar echipele din Big Four s-au opus acestei propuneri, Manchester United, Chelsea, Liverpool si Arsenal terminand pe primele patru locuri in cinci din ultimele sase sezoane. Acest nou sistem le surade, insa, unor cluburi ca Manchester City, Tottenham sau Aston Villa, cele care se lupta pentru locul al patrulea in Premier League.

Propunerea noului sistem va fi reanalizata la urmatoarea intalnire a cluburilor, din aprilie. Chiar daca noul sistem va fi aprobat, el nu va putea intra in vigoare mai devreme de trei ani, din cauza contractului de televizare a Premier League.

Prima liga din Olanda a aplicat si ea sistemul play-off pentru cel de-al doilea loc ce asigura calificarea in Liga Campionilor, dar l-a abandonat dupa trei sezoane, in 2008.