Comitetul Olimpic Italian a anuntat, in cursul zilei de vineri, ca fotbalistul Adrian Mutu a fost depistat pozitiv de doua ori in decursul acestui an, romanul fiind gasit in afara regulilor sportului si pe 20 ianuarie, dupa partida cu Lazio din Cupa Italiei (a reusit o dubla atunci).

Pe 20 ianuarie,Adrian Mutu a fost cel mai bun jucator al Fiorentinei, formatia Viola castigand cu 3-2 disputa cu Lazio (contand pentru Cupa Italiei) gratie unei duble a atacantului roman.

Cum Mutu a fost depistat pozitiv cu sibutramina atat pe 10 ianuarie cat si pe 20 ianuarie, acest lucru reduce semnificativ posibilitate ca fotbalistul roman sa fi luat din intamplare pastilele care contin acesta substanta, tinand cont de faptul ca sibutramina nu poate sa ramana o perioada atat de indelungata in sange.

"Reaparatia acestei substante de pe 10 pana pe 20 ianuarie inseamna ca a luat de mai multe ori pastile care contin sibutramina. Este din grupa amfetaminelor, este un stimulant al sistemului nervos central. Se elimina foarte usor din organism, cam la aproximativ 24 de ore. Cu toate acestea, este un produs primitiv, exista altele care au efecte mult mai bune" - Ioan Dragan, fost director Agentia Nationala Antidoping (sport.ro).

"Cei de la CONI cred ca au stiut rezultatul la proba din 10 ianuarie daca l-au luat la control si dupa meciul cu Lazio din 20 ianuarie. Cred ca era oarecum monitorizat, pentru ca altfel nu-mi explic cum a fost chemat atat de rapid sa dea probe. Asa ceva nu se face" - Graziela Vajaiala, seful Agentiei Nationale Antidoping (gsptv).

"Am inteles ca la al doilea test a fost depistat pozitiv tot cu sibutramina. Pai asta e in avantajul lui Adrian Mutu, e clar. Asta demonstreaza ca el tinea o cura de slabire. Nu putea sa ia o pastila si sa slabeasca. Cand esti la o cura, tii un tratament, care dureaza o perioada de timp", a declarat Gica Popescu pentru Mediafax.

"CONI este in masura sa anunte ca, in urma examinarilor realizate de catre laboratorul din Roma, s-a constatat un caz de dopaj. Primul esantion analizat a scos la iveala existenta sibutraminei la Adrian Mutu, in urma controlului antidoping efectuat la cererea Comitetului de Control Antidoping, pe data de 20 ianuarie 2010, la Florenta, cu ocazia meciului din Cupa Italiei dintre Fiorentina si Lazio Roma", se precizeaza in comunicatul de presa al CONI.

Ce este sibutramina?

Sibutramina este o substanta care poate fi de obicei gasita in medicamentele care te ajuta sa slabesti, ea avand rol de a inhiba apetitul. Interesant este faptul ca acest medicament este prescris numai persoanelor care nu au reusit sa piarda din greutate cu ajutorul metodelor conventionale de slabire: dieta specifica si exercitii fizice.

Sibutramina poate fi periculoasa pentru persoanele care sufera de probleme renale, respiratorii sau hepatice. De asemenea, acesta substantacreste travaliul inimii, duce la o irigare si la o oxigenare mai buna. Este interzisa numai in timpul competitiilor sportive.

Adrian Mutu a avut un inceput de an 2010 excelent, atacantul roman marcand 7 goluri in 5 dispute (Serie A si Cupa Italiei) pentru formatia Viola.

Pana la luarea unei decizii in cazul sau, fotbalistul Adrian Mutu este suspendat de CONI (Comitetul Olimpic Italian), antrenorul Cesare Prandelli neputandu-se baza pe serviciile sale.

Stirea se actualizeaza.