Moartea a doi oficiali din echipa nationala de fotbal a statului Togo este calificata drept "pura intamplare" de catre secretarul general al FLEC, grupare separatista care a revendicat atacul armat asupra autocarului in care se afla nationala togoleza. Potrivit acestuia, nu fotbalistii au fost tinta atacului, ci fortele de ordine aflate in fruntea convoiului.

"Acest atac nu a avut drept tinta jucatorii statului Togo, ci fortele de ordine angoleze care se aflau in fruntea convoiului. A fost pura intamplare ca focul de arme i-a lovit pe jucatori", a declarat Rodrigues Mingas, secretarul general al FLEC, pentru postul de televiziune France 24.

"Noi nu avem nimic de impartit cu togolezii si de aceea prezentam condoleante atat familiilor africane cat si guvernului din Togo", a tinut sa precizeze Mingas, care traieste in exil in Franta.

Luni, autoritatile angoleze au anuntat ca au arestat doua persoane ce fac parte din gruparea separatista FLEC, suspectate ca ar fi luat parte la atacul armat de vineri.

Desi au fost avertizati de catre FLEC de pericolul caruia se expun prin programarea anumitor meciuri din Cupa Africii pe Natiuni (CAN) in regiunea Cabinda, organizatorii competitiei au decis sa nu le ia in seama. Dupa incidentul soldat cu morti, organizatorii CAN au aruncat o parte de vina asupra oficialilor togolezi, care au ales sa mearga cu autocarul spre locul de antrenament, in ciuda indicatiilor lor.

Atacul armat asupra autocarului nationalei statului Togo a avut loc vineri, incident in urma caruia doua persoane au murit si mai multe au fost ranite. Printre raniti s-a aflat si Serge Akakpo, fotbalist ce evolueaza la FC Vaslui.