Anul 2009 a adus retragerea din scena sportivilor de performanta a unor nume mari precum Paolo Maldini (AC Milan), Oscar de la Hoya (fost campion mondial la box profesionist), Luis Figo (Barcelona, Real Madrid, Inter Milano), Hermann Maier (multiplu campion mondial si olimpic la schi) si Marat Safin (fost lider mondial in tenisul de camp masculin). Sportul a ramas mult mai sarac la finalul anului, dar performantele lor vor ramane inscrise in memoria omenirii.

Marile retrageri ale anului 2009:

Macinat de dese accidentari, fundasul Willy Sagnol (in varsta de 31 de ani) a fost nevoit sa se retraga din activitate. Vicecampion mondial cu Franta in 2006, Sagnol a cucerit de 5 ori titlul in Germania cu Bayern Munchen. De asemenea, alaturi de bavarezi fotbalistul a castigat si Liga Campionilor in 2001.

Boxerul galez Joe Calzaghe se retrage din sportul de performanta la varsta de 36 de ani. A fost campion mondial la categoria super-mijlocie, fiind neinvins timp de 46 de meciuri.

Raphael Ibanez, capitanul nationalei de rugby a Frantei, spune adio sportului la varsta de 36 de ani. A bifat 98 de selectii pentru Cocosii Galici, reusind sa castige de doua ori Turneul celor 6 Natiuni.

Joel Chenal, vicecampion olimpic la slalom urias la Jocurile Olimpice din 2006, a decis sa se retraga din activitate la varsta de 35 de ani. A spus adio sportului de performanta si Frederic Covili (33 de ani), medaliat cu bronz la Mondialul din anul 2001.

Lars Ricken, fost international german de fotbal, a parasit sportul rege la varsta de 32 de ani. A bifat 16 selectii pentru nationala Germaniei, a castigat de trei ori titlul in Bundesliga cu Borussia Dortmund, reusind sa se impuna si in Champions League, editia 1997, dupa o finala superba contra lui Juventus Torino (a marcat un gol superb).

Oscar De la Hoya (36 de ani) a parasit lumea boxului profesionist dupa o cariera de multi ani. A castigat titlul olimpic in 1992 si 10 titluri mondiale la profesionism (la 6 categorii diferite, de la super pana pana la super welter), fiind una dintre cele mai importante figuri din box.

Argentinianul Guillermo Coria se retrage din tenisul de camp la doar 27 de ani, spre surprinderea tuturor. A ajuns pana pe locul trei in clasamentul ATP, ajungand pana in finala de la Roland Garros (2004 - a fost invins de Gaston Gaudio).

Paolo Maldini, unul dintre simbolurile echipei AC Milan, a decis, la varsta de 40 de ani, sa se retraga din fotbal. Fundasul a jucat toata viata doar pentru milanezi, bifand 902 partide in tricoul rosso-nerro. A castigat 5 Ligi ale Campionilor, 7 titluri in Serie A, 126 de prezente in Squadra Azzurra, fiind finalist la World Cup 1994 si Euro 2000.

Luis Figo, fost castigator al Balonului de Aur, si unul dintre cei mai importanti jucatori din istoria fotbalului portughez a hotarat sa isi puna ghetele in cui. A castigat patru titluri in Primera Division, patru in Serie A, fiind de asemenea si finalist la Euro 2004. A jucat de-a lungul carierei la nume mari precum Barcelona, Real Madrid si Inter Milano.

Thomas Johansson spune adio tenisului de camp la varsta de 34 de ani. A ajuns pana pe locul 7 mondial si s-a impus la Australian Open in anul 2002.

Atleta Iulia Pecionkina, recordmena de la 400 de metri garduri, se retrage din activitate la 31 de ani din cauza unor probleme de sanatate. A fost campioana mondiala in anul 2005, a cucerit bronzul la Mondiale si a fost camioana mondiala cu stafeta de 4X400 de metri in 2005.

Renate Groetschl, supranumita "Regina Vitezei", se retrage din sportul de performanta in 2009, la varsta de 34 de ani. A bifat nu mai putin de 46 de victorii la Cupa Mondiala.

Fotbalistul Dwight Yorke paraseste fotbalul la varsta de 37 de ani. S-a facut cunoscut in perioada in care a evoluat pentru Manchester United, echipa cu care a castigat trei titluri in Premier League si o Liga a Campionilor in anul 1999, dupa o finala dramatica contra lui Bayern Munchen.

Franka Dietzsch, tripla campioana a lumii la aruncarea ciocanului, spune adio sportului de performanta la 41 de ani. A fost regina lumii in anii 1999, 2005 si 2007.

Atleta Steffi Nerius se retrage la varsta de 37 de ani. A cucerit titlul mondial la aruncarea sulitei in anul 2009, vicecampioana olimpica in 2004 si campioana a Europei in anul 2006.

Laure Manaudou si-a anuntat retragerea din sportul de perfomanta la doar 22 de ani. A castigat titlul olimpic la 400 de metri la Mondialul de Natatie din 2004, la doar 17 ani. A castigat 13 medalii europene, dintre care 9 de aur, bifand de asemenea si trei titluri mondiale. Dupa un scandal cu fostul prieten si parasita de antrenorul Philippe Lucas, Laure a decis sa se retraga.

Austriacul Hermann Maier se retrage din sport, la varsta de 36 de ani, dupa o cariere de invidiat. A fost dublu campion olimpic, triplu campion mondial, bifand 54 de victorii in 13 sezoane ale Cupei Mondiale de schi alpin. S-a impus la Jocurile Olimpice de la Nagano (1998), iar un tragic accident de motocicleta a fost aproape de a-l indeparta de sportul de peformanta. A trecut cu bine, iar in 2003 a castigat super-uriasul de la Kitzbuhel.

Fabrice Santoro paraseste tenisul de camp la varsta de 37 de ani. A castigat sase turnee la simplu, s-a impus in 24 la dublu, iar in 2001 a castigat Cupa Davis impreuna cu Franta. A fost pe locul 17 mondial si a participat la nu mai putin de 69 de turnee de Grand Slam.

Marat Safin s-a retras din sportul de performanta la doar 29 de ani. Rusul a fost timp de noua saptamani pe locul 1 in clasamentul ATP, castigand de-a lungul carierei la US OPEN (2000) si Australian Open (2005).

Amelie Mauresmo s-a retras din tenis la 31 de ani, frantuzoaica fiind numarul unu timp de o luna in anul 2004 si de cinci luni in anul 2006. A castigat 25 de turnee, cucerind de asemenea si o medalie de argint la Jocurile Olimpice de la Atena, din anul 2004.

Australianca Libby Trickett a hotarat sa se retraga din natatie la doar 24 de ani. A cucerit opt titluri mondiale si trei olimpice. A hotarat sa spuna adio sportului de performanta din cauza pariciparii slabe de la Mondialul gazduit de Roma, acolo unde nu reusit decat o medalie de argint si doua de bronz.