CFR Cluj, Steaua si Timisoara "au impresionat" in Europa League, cele trei echipe din Liga 1 avand ceva in comun: au terminat pe ultimul loc in grupele din care au facut parte. Impreuna, formatiile mentionate au adunat 12 puncte, zestre deloc de neglijat in conditiile in care Urziceniul a avut 8 puncte in Champions League.

Grupa A:

Timisoara a adunat 5 puncte intr-o grupa alaturi de Ajax, Anderlecht si Dinamo Zagreb, destul de putin pentru o formatie care a eliminat in turul doi preliminar al Champions League pe Sahtior. Banatenii au debutat bine, remiza la Amsterdam, dar aveau sa urmeze infrangeri acasa cu Ajax si Zagreb. Totul s-a terminat prematur pentru echipa lui Ioan Ovidiu Sabau, cu toate ca dubla contra lui Mircea Lucescu anunta un parcurs european indelungat.

Clasament:

1. ANDERLECHT 11p

2. AJAX 11p

3. Dinamo Zagreb 6p

4. FC Timisoara 5p.

Grupa H:

Steaua era considerata una dintre marile favorite la calificarea in primavara europeana, ros-albastrii avand o grupa relativ accesibila cu Fenerbahce, Twente si Serif Tiraspol. Lucrurile nu aveau sa stea deloc asa, elevii lui Bergodi si mai apoi Stoichita "reusind" performanta de a nu invinge pe Serif (doua remize). Pe langa acest lucru, Steaua a fost depasita clar de Fener si a mai realizat doua puncte cu Twente. In total, 4 puncte, adica prea putin pentru o echipa care in urma cu doar cateva sezoane ajungea in semifinalele Cupei UEFA. In plus, conflictul dintre suporteri si patron a vaduvit echipa de importantul aport al publicului, la ultimul meci fiind doar cateva sute de spectatori pe Ghencea.

Clasament:

1. FENERBAHCE 15p

2. TWENTE ENSCHEDE 8p

3. Serif Tiraspol 5p

4. Steaua 4p.

Grupa K:

Dupa Steaua, CFR a fost marea dezamagire a participarii in cupele europene, formatia din Gruia fiind ultima intr-o grupa din care au mai facut parte PSV, Copenhaga si Sparta Praga. Victoriosi cu Roma in Champions League, elevii lui Conceicao si apoi Mandorlini au dat rateu dupa rateu in Europa League. Ardelenii au reusit o singura victorie, 2-0 cu Copenhaga, echipa care avea sa se califice alaturi de PSV. Trei puncte din sase partide, o zestre mult prea mica pentru o echipa care remiza cu Chelsea la Cluj.

Clasament:

1. PSV EINDHOVEN 14p

2. FC COPENHAGA 10p

3. Sparta Praga 7p

4. CFR Cluj 3p.

Grupa F:

Dinamo incerca marea cu degetul intr-o grupa cu Galatasaray, Panathinaikos si Sturm Graz. Asa cum era de asteptat, cainii nu s-au calificat, cu toate ca au avut cateva ocazii importante la Atena, in partida decisiva pentru primavara europeana. Echipa lui Dario Bonetti (doua etape), Ion Marin (un meci) si Cornel Talnar (trei dispute) a adunat 6 puncte din dubla cu Graz si cam atat. Cu turcii si grecii nu am putut sa emitem pretentii, cu toate am avut si momente bune.

Clasament:

1. GALATASARAY 13p

2. PANATHINAIKOS 12p

3. Dinamo 6p

4. Sturm Graz 4p.

Pana la urma, Liga 1 a ajuns in primavara europeana gratie Urziceniului, formatie care era vazuta de "oamenii de fotbal" din campionatul intern o victima sigura in Liga Campionilor. Cu mult entuziasm si cu o mana forte in persoana lui Dan Petrescu, Unirea a fost la 90 de minute distanta de optimile Champions League. Un cosmar de 10 minute pe Mercedes Arena i-a trimis pe ialomiteni in Europa League, dar campioana a facut cinste fotbalului romanesc.