Sepp Blatter, seful FIFA se va intalni, joi, cu reprezentanti ai Agentiei Mondiale Antidoping pentru a discuta posibilitatea de a introduce si in fotbal pasapoartele biologice. Presedintele FIFA a declarat ca pasapoartele biologice le vor da fotbalistilor mai multa libertate, dar a pus la indoiala fiabilitatea laboratoarelor antidoping. "Acest pasaport biologic este ceea ce vrem sa introducem si ceea ce vrem sa facem in lupta impotriva dopajului", a declarat Blatter, potrivit AFP.

Blatter nu a fost de acord ca fotbalistii sa fie testati la intamplare in orice zi a anului, asa cum se intampla in alte sporturi. El a insistat ca fotbalistii sa fie disponibili pentru teste antidoping doar in zilele in care sunt alaturi de echipa. De aceea, ia in calcul introducerea pasapoartelor biologice.

Introdus in ciclism inca din 2008, pasaportul biologic este creat pentru a inregistra permanent parametrii sangelui si ai urinei unui sportiv pentru a detecta schimbari suspicioase, in loc sa se bazeze pe teste aleatorii.

"Atac putin laboratoarele. Ne putem intreba daca testele facute acolo sunt de incredere", a mentionat seful FIFA.

Blatter a declarat ca doar 0,3% din testele antidoping facute in fotbal au iesit pozitive, din care doar 0,03% au folosit substante pentru imbunatatirea performantei ca steroizi si amfetamina, restul au luat droguri recreationale.