Organizatori ai Cupei Mondiale din 2010, sud-africanii vor sa binecuvanteze competitia printr-un ritual specific acestei natiuni. Un grup de lideri spirituali din Africa de Sud a propus ca pe fiecare din cele zece stadioane pe care se vor desfasura meciurile de la CM sa fie sacrificata cate o vaca, intr-un "veridic stil african". Ideea a starnit imediat controverse.

Zolani Mkiva, presedintele Makhonya Royal Trust, o organizatie ce coordoneaza activitatile culturale a declarat ca turneul va fi gazduit pentru prima data de Africa de Sud, de aceea stadioanele vor trebui sa fie binecuvantate intr-un "veridic stil african". "Trebuie sa avem un asemenea ritual, in care sa macelarim un animal. Noi sacrificam vaca pentru aceasta mare realizare si ii vom chema pe toti stramosii nostri pentru a binecuvanta si a ne asigura ca totul va merge bine. Invocam divinitatea pentru a avea o atmosfera fantastica. Cred ca trebuie sa facem aceste lucruri in conformitate cu traditiile noastre".

Mkiva a trimis o scrisoare catre Comitetul Organizator al Cupei Mondiale, propunandu-le efectuarea unor ceremonii traditionale pe toate cele 10 stadioane ce vor gazdui meciurile echipelor nationale. Oficialii inca nu au dat un raspuns.

Cererea acestor lideri spirituali a uimit, jurnalistii de la Los Angeles Times scriind: "Imaginati-va multimea in afara stadionului, fani intr-o dispozitie de sarbatoare, copii printre ei. Si acum imaginati-va ca o vaca legata cu o funie este condusa intr-un loc marcat pentru a i se taia gatul. De neimaginat? Poti sa pui pariu. Scarbos? Absolut. Tara este incredibil de pitoreasca, cu o populatie diversa, cu o bogata zestre de mituri si elemente de folclor. Cu alte cuvinte, exista o multitudine de traditii africane unice si colorate care pot fi realizate, fara a fi nevoie sa fie sacrificat un animal".