In urma cu doi ani de zile (pe 26 octombrie 2007), fotbalul romanesc il pierdea pe unul dintre cei mai mari fotbalisti ai sai, Nicolae Dobrin decedand la varsta de 61 de ani dupa ce suferea de cancer pulmonar in stare avansata.

Decesul lui Dobrin a fost consemnat la ora 7,20, medicii spunand la momentul respectiv ca la internare fostul international se afla in stare grava (metastaza generalizata).

Poreclit Gascanul, Dobrin a fost unul dintre cei mai talentati fotbalisti din istoria fotbalului romanesc, acesta impresionand prin driblingurile fine, modul unic de executie al unei pase, preluari de manual si o viziune impresionanta asupra jocului de fotbal.

Nascut pe 26 august 1947 la Pitesti, Dobrin a jucat in cea mai mare perioada a carierei pentru echipa sa de suflet, FC Arges. A debutat in prima liga a tarii la doar 15 ani, in meciul Stiinta Craiova - Dinamo Pitesti, din iulie 1962.

FC Arges, dubla campioana a Romaniei cu Dobrin in echipa

A reusita sa o faca pe FC Arges campioana a Romaniei in doua randuri, in 1972 si 1979, Nea Gicu fiind ales cel mai bun fotbalist al tarii in anii 1966, 1967 si 1971.

Fostul international a bifat 409 partide in prima liga a tarii, reusind 111 goluri, in timp ce in cupele europene a marcat de 8 ori in 25 de partide. De asemenea, Gascanul a imbracat de 48 de ori tricoul primei reprezentative.

Marea dezamagire a carierei a reprezentat-o Campionatul Mondial din Mexic (1970), atunci cand desi a facut parte din lotul primei reprezentative (fiind unul dintre cei mai in forma fotbalisti) nu a fost folosit deloc de selectionerul Angelo Niculescu.

Ultima partida pentru Romania a fost consemnata in anul 1980, pe 2 aprilie, atunci cand tricolorii au intalnit RDG-ul.

Realul a oferit doua milioane de dolari pentru el

Evolutiile sale deosebite l-au adus in atentia Realului din Madrid, Dobrin fiind dorit de spanioli in anul 1972. Sistemul existent in Romania in acele momente nu i-a permis insa Gascanului sa ajunga la Madrid, cu toate ca una dintre cele mai bune echipe din lume si-l dorea cu mare ardoare (dupa dubla Real-FC Arges din Cupa Campionilor, Santiago Bernabeu, presedintele spaniolilor, a fost vrajit de fentele pitesteanului, oficialul iberic dorindu-l pe roman in echipa albilor).

A ramas insa la Pitesti, acolo de unde avea sa se retraga din fotbal. A ocupat in mai multe randuri functia de antrenor al lui FC Arges, a fost director tehnic al alb-violetilor, dar marea sa pasiune a fost descoperirea de tinere talente in cadrul scolii de fotbal care-i poarta numele.