Dincolo de frenezia organizarii unui campionat mondial, Africa de Sud sufera. Fahrenheit 2010 este un documentar ce arata o alta fata a Cupei Mondiale 2010 din Africa de Sud. Producatorii filmului ridica o intrebare pe cat de simpla, pe atat de incomoda: cine castiga si cine pierde in toata aceasta afacere?

Documentarul realizat de Craig Tanner si Durbanite Michael Cross ridica intrebari incomode despre "cererile draconice" ale FIFA pentru ca Africa de Sud sa poata organiza CM 2010.

"Cand am ajuns in aceasta tara pentru a incepe filmarile nu aveam nicio idee despre ceea ce vom descoperi. Ni s-a spus sa mergem la Nelspruit deoarece acolo vom afla mai multe. Ce am descoperit a fost socant. Copiii au fost dati afara din scoli pentru a se face loc unui stadion de 48.000 de locuri. Ei invata acum in sali improvizate, pe un teren pe care se va construi in curand o sosea. Peste 1.000 de oameni mor in fiecare zi infestati cu virusul HIV in Africa de Sud si aceste sume obscen de mari vor fi folosite pentru a gazdui meciuri de fotbal, in loc de a le utiliza pentru a tine locuitorii in viata si pentru a le oferi un trai decent. E revoltator", a declarat Craig Tanner.

"Acest film nu intreaba daca Africa de Sud ar trebui sau nu sa organizeze acest eveniment, ci pune sub semnul intrebarii modul in care acest lucru este realizat. Banii au fost deturnati pentru construirea unor noi stadioane cand aici existau conditii adecvate. Africa de Sud a gazduit cu succes Cupa Confederatiilor pe stadioanele existente. Newlands in Cape Town si Absa Stadium in Durban puteau fi renovate pentru o suma de bani mult mai mica si corecta. Pe termen lung, nu vor exista beneficii de pe urma noilor stadioane. Din pacate e prea tarziu sa dezbatem problema noilor stadioane deoarece ele sunt deja in constructie, dar sper ca toti ce vor vedea acest film sa inceapa sa-si puna anumite intrebari si sa se gandeasca la ceea ce inseamna de fapt aceasta Cupa Mondiala", a adaugat producatorul.

Documentarul a fost lansat oficial la sfarsitul lunii iulie, in cadrul Festivalului International de Film Durban.