Persoanele din Transilvania si Banat sunt cel mai putin interesate de fotbal, se arata intr-un studiu realizat de catre Institulul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES)*. Echipa Steaua conduce in topul echipei cu cei mai multi fani, majoritatea fiind din Moldova. Gigi Becali este considerat de romani ca fiind cel mai capabil, cel mai influent, cel mai simpatic, cel mai cunoscut, dar si cel mai corupt dintre finantatori.

Interes pentru fotbal

Un lucru bine stiut e ca barbatii sunt mult mai interesati de fenomenul fotbalistic decat femeile. In afara de diferentele in preferinte in funcție de sex, distributia celor pasionati de fotbal este relativ omogena in ceea ce priveste varsta, scolaritatea, mediul de rezidenta sau regiunea. In randul categoriei de populație de peste 65 de ani se gasesc cei mai multi respondenti care declara ca nu sunt deloc interesati de fotbal (55%), dar si cei mai multi carora le place foarte mult (27%), atitudinile in cazul acestei categorii fiind mai polarizate decat in cazul celorlalte. De asemenea, persoanele din Transilvania si Banat sunt cele mai puțin interesate de fotbal (20%), in timp ce persoanele din sudul tarii sunt cele mai interesate (25%).

Pasiune si angajament

Potrivit studiului, exista numeroase motive pentru loialitatea fanilor: atasamentul fata de echipa locala datorat unui simt de apartenenta; echipa se „mosteneste” in familie; contagiune sociala (un prieten bun are o echipa preferata). De asemenea, a fi fan contribuie la consolidarea propriei identitați pozitive prin stigmatizarea alteia. Aceasta ar putea fi una dintre explicatiile ce stau la baza rivalitaților și a manifestarilor acestora in randul fanilor fotbalului.

In urma efectuarii studiului s-a constatat ca femeile sunt mult mai putin atasate de echipa decat barbatii, chiar si atunci cand declara ca au o echipa preferata. Exista diferente in acest sens si pe regiuni: suporterii din Transilvania si din sudul tarii sunt mai atasati decat cei din Moldova: 96% dintre transilvaneni cunosc culorile echipei, iar 54% cunosc imnul, in timp ce doar 86% dintre respondentii din Moldova cunosc culorile clubului si 40% cunosc imnul. Echipa preferata la nivelul tuturor regiunilor ramane Steaua.

Management si spectacol

Echipele din capitala au cei mai mulți fani: Steaua 44%, Dinamo 16%, iar Rapid 7%. In ceea ce privește rivala perceputa de catre suporteri, Dinamo a fost mentionata de catre cei mai multi respondenti: 41%. Persoanele din sudul tarii (95%) si din Transilvania și Banat (93%) tind sa aiba o echipa preferata intr-o masura mai mare decat cele din Moldova (86%). Preferintele barbatilor difera semnificativ de cele ale femeilor in ceea ce priveste echipele pe care le sustin: 37% dintre barbati sunt fani ai echipei Steaua, in timp ce 66% dintre femei sunt fane ale aceleiasi echipe. Steaua are cei mai multi fani in Moldova (59%), in timp ce doar 35% dintre respondentii din Transilvania si Banat au spus acelasi lucru.

Finantatorul Stelei, Gigi Becali este perceput in cea mai mare masura ca fiind cel mai influent, cel mai simpatic, cel mai cunoscut, dar și cel mai corupt dintre finantatori. Desi aceiasi pozitie o ocupa si in clasamentul celor mai capabili finantatori, diferenta fata de ceilalti este mult redusa. Arpad Paskany, Adrian Porumboiu si Marian Iancu sunt la o diferența de sub 10% fata de finantatorul stelist.

Comportament asociat cu fotbalul

Rivalitatea dintre cluburi este vazuta ca fiind, in principiu, un lucru bun, care da savoare jocului. Implicarea unei dimensiuni emotionale stimuleaza interesul fata de joc, dar in acelasi timp, suporterii sunt vazuti ca fiind prea agresivi. Se formeaza in perceptia publica un triunghi suporteri – conducere – forte de ordine, in care toate cele trei elemente sunt puse in legatura: suporterii sunt problema, ei fiind cei agresivi si predispusi pe violenta. La un nivel general responsabilitatea pentru acest gen de comportament este atribuita conducerii clubului, in timp ce solutia prinde contur prin prezenta ridicata a fortelor de ordine pe stadion. In acelasi timp, mai potrivita pentru aceasta sarcina pare a fi considerata Jandarmeria, si nu firmele private care ofera servicii de paza si protectie. Odata cu cresterea nivelului de educatie, numarul celor care vad o solutie pentru evitarea incidentelor violente prin prezenta fortelor de ordine pe stadion este in scadere.

Fotbal si violenta

S-a dovedit ca perceptia asupra comportamentului agresiv este influentata de mijlocul de informare principal. Cei care urmaresc mai degraba stirile sportive la TV considera in mai mare masura ca stadionul este un loc periculos decat cei care se informeaza prin intermediul internetului sau din presa scrisa. Acest lucru se datoreaza cel mai probabil faptului ca imaginile cu derularea incidentelor au un impact mai mare asupra spectatorilor, prin goana televiziunilor dupa senzational, montajele socante si prezentarea dramatica a evenimentelor.

Fotbal si coruptie

71% dintre persoanele interesate de fotbal considera ca exista meciuri trucate in campionatul intern de fotbal, in timp ce doar 18% sunt de parere ca nu exista. 63% dintre respondenți declara ca au vazut cel puțin un meci in care echipa favorita sa fie nedreptatita grav sau sa fi pierdut meciul pe nedrept. 29% dintre microbiștii romani considera ca echipa lor favorita este defavorizata, in general, de arbitraj si aranjamente din fotbal, in timp ce 39% declara ca nu considera ca echipa lor preferata ar fi favorizata sau defavorizata. 86% dintre persoanele intervievate considera ca exista coruptie in fotbal, in timp ce 7% considera ca nu exista. Gigi Becali este considerat cel mai corupt om din fotbal de catre cele mai multe dintre persoanele care au raspuns la aceasta intrebare (12% din 50%). 7% din cei 50% care au dat un nume il considera pe Mircea Sandu ca fiind cel mai corupt.

* Studiul a fost realizat in perioada 22-24 septembrie 2009, pe un esantion de 1.953 de persoane de peste 18 ani.