UEFA investigheaza 40 de cazuri de meciuri aranjate in Liga Campionilor si Cupa UEFA, cele mai multe dintre cluburile implicate provenind din Europa de Est, informeaza AP. Peter Limacher, seful serviciilor de disciplina din cadrul UEFA a declarat ca partidele investigate au avut loc in ultimele patru sezoane, majoritatea in rundele de calificari.

"In special cluburile din Europa de Est sunt investigate. Echipele stiu ca nu vor ajunge in fazele superioare ale competitiei si ca vor fi eliminate, de aceea decid sa profite de acest lucru. Meciurile sunt aranjate direct sau prin intermediul pariurilor. In cazurile pe care le-am vazut, intregul meci este planificat: intai rezultatul de la pauza si dupa cel final. Este nevoie de timp pentru a dovedi acest lucru, dar in cazurile in care vom putea colabora cu politia vom ajunge la un rezultat", a declarat Limacher.

In aprilie, echipa FK Pobeda (Macedonia) a fost exclusa pe o perioada de opt ani din competitiile europene, dupa ce UEFA a descoperit ca a aranjat rezultatul partidei pentru a obtine "un avantaj necuvenit pentru ea si o a terta parte". Potrivit UEFA, alte trei cluburi din Macedonia sunt investigate. Unul dintre acestea este FK Milano, care a pierdut in fata croatilor de la Slaven Koprivnika in cea de-a doua runda de calificari din Europa League cu scorul de 2-12.

"Aranjarea partidelor se face de obicei in Europa si tot ceea ce trebuie ei sa faca este sa parieze online printr-un agent din Asia. Aici poti sa pariezi chiar si 50.000 de dolari, pe cand in Europa sunt reguli mai stricte. Aceasta este cheia organizatiilor criminale. Daca sunt interesati in spalarea banilor, in acest mod pot "invarti" sume foarte mari", a adaugat Limacher.