Comisia de Disciplina din cadrul LPF a hotarat retrogradarea Argesului, iar patronul echipei, Cornel Penescu, a fost declarat persona non grata in fotbalul romanesc. Trimiterea formatiei alb-violete in liga secunda influenteaza clasamentul si banii din drepturile de televizare.

FC Arges este echipa care a avut de suferit de pe urma scandalului de coruptie al arbitrilor, pitestenii platind scump din cauza actiunilor nesabuite intreprinse de patronul lor.

Astfel, Argesul va trebui sa plateasca o amenda de 300 de mii de lei pentru cazul Spaga Pitesti.

Pe langa acesti bani, formatia pregatita de Ionut Badea va ramane si fara cele 1.5 milioane de euro pe care pitestenii ii primeau pentru locul 10 pe care au incheiat campionatul 2008-2009 al Ligii 1.

Lucrurile rele nu se termina insa aici pentru FC Arges, odata cu retrogradarea echipei cotele jucatorilor scazand vertiginos. Va fi greu pentru Penescu (in cazul in care va ramane la echipa) sa le plateasca vedetelor Iulian Tames sau Cristian Tanase salariile de 100, respectiv 120 de mii de euro. In acelasi timp, va fi aproape sigur ca Tanase, noua vedeta a Pitestiului, va fi vandut, iar pretul luat pentru el va fi mult mai mic decat cel existent inainte de retrogradarea formatiei din Trivale.

Exista si echipe fericite de trimiterea pitestenilor in Liga 2, Mediasul (pe langa faptul ca va juca si in sezonul viitor in Liga 1) urmand sa incaseze un milion de euro din drepturile de televizare, pentru locul 14 pe care s-a situat. De asemenea, Gloria Bistrita si Pandurii vor castiga si ele 200, respectiv 300.000 de euro in plus fata de finalul stagiunii (Bistrita va termina pe 12, in timp ce Pandurii pe 10).

Pe langa toate acestea, Liga 1 a pierdut si putina credibilitate pe care o avea la UEFA dupa scandaluri genul Valiza, in timp ce arbitrajul romanesc a inregistrat un adevarat derapaj de imagine dupa episodul Penescu.

Iata cum arata clasamentul Ligii 1 dupa banii incasati din drepturile de televizare:

1 Urziceni 3,2 milioane de euro

2 FC Timisoara 2,5

3 Dinamo 2,2

4 CFR Cluj 2,2

5 FC Vaslui 2

6 Steaua 2

7 U Craiova 1,8

8 Rapid 1,8

9 FC Brasov 1,5

10 Pandurii 1,5 (a fost locul Argesului)

11 Otelul 1,2

12 Bistrita 1,2

13 Poli Iasi un milion

14 Gaz Metan Medias un milion