Iuliu Muresan: Daca intentia ANAF va fi pusa in aplicare, adio sport de performanta!
"Vreau sa se inteleaga de la inceput ca noi nu vrem sa ne sustragem de la darile catre stat, doar ca legea este interpretata gresit. Fotbalistul nu poate fi considerat o persoana fizica autorizata, niciodata nu va putea fi demonstrat acest lucru. In aceste conditii, el se incadreaza in legea conform careia impozitarea este de 16%", a declarat Iuliu Muresan pentru HotNews.ro.
Sportul, capital pozitiv de imagine al tarii
"Sportul a fost mereu unul dintre cei mai importanti ambasadori ai tarii, iar statul ar trebui sa intervina si sa-l ajute, nu sa-i dea in cap. Imaginea Romaniei castigata de pe urma sportivilor este una imensa, iar organele abilitate ar trebui sa se gandeasca cum sa faca stadioane si sali pentru marea performanta. Unde am ajunge daca vom fi nevoiti sa dam 68% dintr-un contract de 200.000 de euro pe an pe care il are un fotbalist? Eu inteleg ca este criza si ca se doreste strangerea de bani la buget, dar nici chiar asa", a precizat oficialul clujean.
Intarzierea sezonului nu este o solutie
"Intarzierea debutului de sezon nu este o solutie in aceasta problema importanta, poate doar o forma de protest. Parerea mea este ca totul se va transforma intr-o Daciada daca aceasta masura a ANAF-ului va fi pusa in aplicare, adica sportivul va primi 1.200 de lei salariu, iar noi ne-am intoarce mult in timp. Cu alte cuvinte, sportul va fi unul de placere si nu de performanta. Daca nu se va ajunge la o intelegere, cu siguranta se va ajunge in instanta, iar acolo nu am niciun dubiu ca nu vom avea castig de cauza", a conchis Muresan.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sustine ca sportivii profesionisti (incluzind aici si fotbalistii) nu pot fi angajati pe conventii civile, care se incheie, potrivit legii, doar pentru activitati ocazionale si nu pentru cele dependente. In aceste conditii, ANAF-ul vrea o crestere a nivelului de impozitare de la 16% la 68% in cazul contractelor fotbalistilor.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Ce ambasador ne este fotbalul? Nationala nu face nimic, echipele de club il au ca imagine emblematica pe Becali si Giovanni si alti imputiti.
Gimnastica, Handbalul, Box-ul si in general toate sporturile ce se fac de performanta in Romania nu sunt deloc afectate de decizia ANAF.
Deci sa ma scuteaza astia cu fotbalul.
La cati bani s-au spalat in fotbal la nivel international, nu doar la noi in tara, e foarte bine daca s-ar lua masuri sa intre cat mai in legalitate, poate asa devine mai evident cata valoare producea de fapt acest joc (nu sport).
2. Masura respectiva se aplica tuturor sportivilor, nu numai fotbalistilor.
3. Majoritatea sportivilor de performanta nu castiga suficient de bine incat sa-si permita sa plateasca impozit de 68% in loc de 18% ca restul angajatilor.
4. Romania va fi unica tara din lume in care sportivii sunt considerati persoane juridice (ca firmele).
5. Masura respectiva este discriminatorie deoarece il discrimineaza pe sportiv vizavi de celelalte categorii de angajati.
6. Sportul este o meserie pentru un sportiv de performanta, asa cum e orice meserie pentru alte categorii de angajati. El traieste din asta.
7. Nu e vina sportivului ca matale stai in fata TV-ului si te uiti la el si nu faci sport.
Ce ai spune matale, ca angajat, daca statul ar decide sa-ti creasca cota de impozitare la 68%?
La noi, s-au enervat preventiv doar şefii de club. Prin tradiţie, nişte buni platnici. În august 2006, cluburile din Liga 1 datorau în total Fiscului 41,8 milioane de euro. Au plătit? Nu. S-au transformat în societăţi pe acţiuni şi au lăsat datoriile în contul vechilor asociaţii. Pînă la urmă, cel care a plătit a fost statul.
Manevra n-a ajutat cine ştie ce. Pentru că, un an mai tîrziu, în 2007, cluburile au strîns alte datorii, 56 de milioane de euro în total, reprezentînd impozite, restanţe salariale, contribuţii la asigurări etc. Suma apare într-un raport din august 2008 al Ministerului Economiei şi Finanţelor.
Nu s-a aflat nimic despre plata acestor datorii. A mai trecut un an, iar Liga şi şefii de cluburi cheamă la “revoluţie” împotriva Fiscului. Cei de la Dinamo (3 milioane de euro restanţe la impozite) au lansat ideea boicotului. Genială, în felul ei. Adică vor să se răzbune pe Guvern călcînd în picioare contractul de 102 milioane de euro pentru drepturi TV. Iată o bună ocazie să mai adune nişte datorii. Chiar aşa, la cîte au strîns pînă acum, ce mai înseamnă un milion de euro pe etapă?
Vorbeai de CFR Cluj, ca nu ne reprezinta fiindca 90% sunt straini. Oare, cand CFR a batut AS Roma, nu s-a vorbit in Europa despre echipa ROMANA? Clubul nu a reprezentat oare o echipa din ROMANIA?