Fotbalul, o afacere de miliarde de dolari, a devenit un vector de spalare a banilor si de coruptie, avertizeaza un raport al Grupului pentru actiune fiscala (GAFI), care pledeaza pentru intarirea cooperarii internationale in lupta de combatere a fraudei, relateaza AFP.

"Spalarea banilor in lumea fotbalului se dovedeste a fi un fenomen mult mai profund si mai complex decat credem in prezent", sustine GAFI, o organizatie internationala care lupta impotriva spalarii banilor.

Evocand "dovezi care trec de stadiul de simple povesti", GAFI invita organismele guvernamentale si sectorul privat la o mai buna intelegere a riscurilor legate de afacerile in fotbal si la standardizarea reglementarilor la nivel international.

Autorii raportului au chestionat oficiali guvernamentali si din federatiile de fotbal din 25 de tari, care au semnalat peste 20 de afaceri de spalare de bani legate de fotbal.

"Cluburile de fotbal sunt considerate de criminalitatea organizata drept vectorul perfect pentru spalarea banilor", sustine raportul citat.

Doar la nivelul pietei europene, firma Deloitte a evaluat sectorul fotbalului la o valoare de 13,8 miliarde de euro, respectiv 0,1% din produsul national brut al Uniunii Europene in 2007. Or, tranzactiile internationale scapa, cel mai adesea, de controlul organismelor guvernamentale si sportive.

Pariurile legate de meciurile de fotbal permit, de asemenea, tranzitarea unor sume enorme de bani, in afara controlului guvernamental, precizeaza raportul, care arata ca si alte forme de criminalitate, precum traficul de fiinte umane si de droguri, pot fi, cateodata, legate de fotbal.

Astfel, recrutararea jucatorilor din Africa si din America Latina nu este, adeseori, "foarte clara", denunta GAFI.