22 iunie 1994, Rose Bowl, Los Angeles. In minutul 13 al partidei SUA - Columbia, fundasul Andres Escobar deviaza gresit o minge, iar aceasta intra in poarta. A fost autogolul care i-a trimis acasa pe sud-americani si care l-a facut pe fundas sa-si piarda viata - a fost impuscat mortal de un fan la sosirea in tara. La 15 ani distanta, Humberto Munoz Castro (cel are l-a asasinat) este liber pentru buna purtare.

Cu nume mari in echipa precum Rene Higuita, Valderrama, Asprilla sau Freddy Rincon, Columbia era considerata una dintre favoritele la castigarea competitiei americane. Pana la urma, columbienii au terminat pe patru o grupa in care Romania, Elvetia si SUA s-au calificat in optimile Cupei Mondiale.

La intoarcerea in tara, Escobar a petrecut cateva zile la Medellin, acolo unde intr-un club a fost impuscat mortal de catre un fan nemultumit de prestatia favoritilor la turneul final gazduit de America.

Cu toate ca s-a incercat salvarea sa in toate modurile posibile, Escobar a decedat la spital. Pe 3 iulie 1994, fotbalistul trecea in lumea celor drepti. 100.000 de oameni au participat la inmormantarea jucatorului, acesta fiind destul de iubit si de apreciat in Columbia.

Humberto Munoz Castro (asasinul sportivului) avea sa fie judecat si condamnat la 43 de ani de inchisoare. Dupa numai 11 ani de intemnitare, Castro avea sa fie eliberat pentru buna purtare, justitia stergandu-i cu buretele restul de pedeapsa. Hotararea a stranit un val de indignare in Columbia, dar acest lucru nu a schimbat in niciun fel decizia instantei.

Vezi aici autogolul care i-a semnat sentinta lui Andres Escobar: