1. Expresia conform careia “miza mare omoara spectacolul” este o scuza jalnica pentru cei prea slabi de inger sau de fotbal. Cine stie fotbal si cine iubeste fotbalul il joaca sub orice fel de miza.

Stefan Beldie Foto: Hotnews

Manchester a picat dupa primul gol al meciului, dar nu pentru ca a fost sufocata de miza partidei, ci pentru ca nu a reusit sa faca fata fotbalistic Barcelonei.

2. Clasicul numar 10 din fotbal nu a disparut, doar a crescut in viteza. Messi alearga mai repede, paseaza mai repede, dribleaza mai repede si are executii mai rapide.

3. Tot legat de spectacol si de fotbal e bine sa remarcam faptul ca oricat de tacticizat a devenit acest sport in ultimii ani, talentul inca mai joaca un rol important.

Barcelona a invins un adversar extrem de instruit tactic si extrem de puternic fizic, dar parca mai putin talentat fotbalistic.

Fotbalul se castiga inca prin fotbal atunci cand exista suficienta pregatire si suficient talent aruncate in lupta.

4. Fotbalului romanesc nu-i lipsesc doar banii pentru a semana cat de cat cu fotbalul jucat in Liga Campionilor. Ne lipsesc si managerii, ne lipsesc si sistemele.

Guardiola, la primul sau sezon in calitate de antrenor principal la o echipa de prima liga, s-a putut baza pe un sistem gandit de niste manageri exceptionali.

Fotbalisti crescuti in spiritul Barcelonei, fotbalisti instruiti inca de mici sa joace ceea ce joaca Barcelona, fotbalisti adusi la sigur si adaptati la ceea ce inseamna Barcelona.

Performanta extraordinara a lui Guardiola are in spate nu doar investitie de bani, ci si o investitie de inteligenta.

5. Fotbalistii buni si siguri nu trebuie sa aiba neaparat mai mult de 25 de ani. E timpul ca antrenorii romani sa dea mai mult credit tinerilor, iar managerii sa orienteze mai multi bani spre centrele de copii si juniori.

Viitorul fotbalului adevarat nu sta in capacitatea de-a cumpara pe bani multi supervedete, ci in stiinta de-a produce cu bani putini fotbalisti de valoare.

6. Alaturi de investitiile in centre de pregatire pentru juniori, scoutingul de calitate ar trebui sa fie o preocupare extrem de importanta pentru managerii din fotbalul nostru.

2,5 milioane de euro pentru fotbalisti ca Dayro Moreno inseamna o risipa enorma.

In tarile cu economii nedezvoltate exista un numar impresionant de fotbalisti tineri care demonstreaza talent, iar preturile lor sunt inca suficient de mici incat sa permita cluburilor romanesti sa intre in lupta pentru achizitionarea lor.

7. Dumitru Dragomir sustinea aseara ca Goian este un fotbalist care ar fi putut face fata unei finale Barcelona-Manchester.

Conteaza mai putin cat de valoros este Goian, dar categoric acestuia ii lipseste marketingul pentru a juca la un club mare.

Cei care conduc fotbalul ar trebui sa fie preocupati din ce in ce mai mult si de comunicarea cu publicul extern al fotbalului nostru.

Nu e suficient sa convingi romanii sa vina la stadion, nu e suficient sa declari ca avem un fotbal extraordinar, e timpul sa se construiasca imagine pentru fotbalul nostru si pe plan extern.

Si oricat de ciudat ar parea, nu sunt suficiente doar rezultatele din cupele europene, mai trebuie si altceva.

Scandalul arbitrilor, scandalul valizelor, scandalul stenogramelor, scandalul scandalurilor sunt toate lucruri care-i tin pe Goianii nostri la 3 milioane de euro. Pe care se pare nu-i da nimeni.