Doua echipe de fotbal din Mexic s-au retras, vineri, din turneul Copa Libertadores dupa ce adversarele lor s-au speriat de virusul gripei porcine. Jucatorii echipelor Sao Paulo din Brazilia si Nacional din Uruguay au refuzat sa faca deplasarea in Mexic pentru a disputa meciurile programate impotriva formatiilor San Luis si Chivas Guadalajara. Varianta latino-americana a Ligii Campionilor ramane astfel fara doua echipe, dupa ce in urma cu cateva zile un fotbalist a fost suspendat din competitie din cauza unei glume proaste pe seama gripei porcine.

S-a luat in considerare si varianta disputarii unui singur meci, renuntandu-se la retur, dar Federatia Mexicana de Fotbal a refuzat aceasta idee: "Nu putem sa jucam acolo unde nu exisat respect pentru reguli. Nu putem sa participam la turneu deoarece un singur meci, unde noi am fi oaspetii, nu ar fi fair play. Nu este corect. Nu avem niciun avantaj si, de aceea, ne retragem", a declarat Justino Compean, presedintele Federatiei Mexicane de Fotbal, potrivit Goal.com.

Pentru ca echipele refuza sa joace in Mexic au fost cereri ca meciurile sa se dispute in Bogota (Columbia), dar autoritatile locale au refuzat. Asociatia de Fotbal din Chile s-a oferit sa gazduiasca meciurile, dar si guvernul din aceasta tara a refuzat.

In timpul unui meci din saptamana trecuta din Chile, un fotbalist mexican a scuipat si si-a suflat nasul spre un adversar spunandu-i ca are gripa porcina. Jucatorul glumet a fost suspendat din competitie.

Jucatorii echipei Guadalajara s-au plans si ei de faptul ca adversarii lor i-au tachinat in timpul meciului, facand referire la gripa porcina. Cand echipa a facut o vizita intr-un centru comercial din oras oamenii isi acopereau gurile, se indepartau, radeau si faceau remarci in privinta contaminarii.

Mexic este epicentrul viusului H1N1, care a omorat pana acum 48 de persoane din trei tari, in timp ce peste 3.000 de oameni din 26 de tari s-au imbolnavit. Mexic a reportat cele mai multe cazuri, fortand guvernul sa inchida anumite intreprinderi si sa interzica multimii sa se adune la evenimentele sportive. De la depistarea virusului din Mexic, in 23 aprilie, mai multe meciuri din Mexic s-au jucat cu tribunele goale. Autoritatile au hotarat in urma cu o saptamana sa redeschida stadioanele pentru spectatori.