Parlamentul britanic a acuzat cluburile indatorate din Premier League - Manchester United, Chelsea si Liverpool de "dopaj financiar'', anunta Associated Press. La finalul unei anchete intocmite timp de un an, legislatorii englezi au cerut autoritatilor din fotbal sa stopeze imprumuturile exagerate ale cluburilor si sa foloseasca profitul obtinut pentru a-si achita datoriile.

Raportul mai sus mentionat pune accentul pe criza financiara care a afectat intreaga lume. "Lumea a invatat o lectie importanta in ultimul an si anume sa traiasca cumpatat: daca un lucru nu s-a rupt, nu trebuie neaparat reparat sau inlocuit, acest lucru ar putea duce la un dezastru", a spus Alan Keen de la Partidul Laburist, aflat la putere in Marea Britanie. "Acesta este un real pericol pentru fotbalul englezesc, care ar putea avea aceeasi soarta. Cluburile trebuie sa corecteze aceste derapaje care au dus la asemenea situatii financiare", a adaugat Keen.

Patronii straini invinuiti de proasta administrare a cluburilor

Parlamentarii englezi i-au identificat pe patronii straini, care au cumparat echipe din Marea Britanie, ca principalii responsabili pentru datoriile imense pe care le au United, Liverpool si Chelsea. Potrivit raportului, Manchester United nu avea nicio datorie inainte sa fie cumparat de Tampa Bay Buccaneers in 2005, dar acum "profiturile destul de bune sunt mai mult decat inghitite de restantele pe care le are clubul".

Dupa ce a castigat Liga Campionilor si Premier League in sezonul trecut, United a inregistrat pierderi de 65.2 milioane de dolari. Rambursarea datoriei de 945 milioane de euro a dus la diminuarea cu 66.2 milioane de dolari a profitului anual al clubului United. In ceea ce priveste Liverpool, clubul a inregistrat datorii de la 65.2 milioane de dolari in 2007 la peste 509 milioane de dolari in prezent. In 2007, Liverpool a fost preluata de Tom Hicks si George Gillett Jr.

Englezii sunt ingrijorati ca echipele importante vor putea fi chiar excluse din competitii din cauza datoriilor prea mari pe care le au si pe care nu le vor mai putea achita. Mai mult, Keen a adaugat ca Premier League e un campionat axat mai mult pe produs bani decat pe dezvoltarea fotbalului englezesc.