Scandaluri de coruptie, meciuri trucate, bani negri, transferuri suspecte, arbitri culpabilizati in masa. Acesta e bilantul fotbalului romanesc in ultimele doua decenii, un fotbal dominat de Nasu' si Corleone. Patronate de oameni a caror preocupare e construirea cu orice pret a unei imagini publice, cluburile s-au transformat in SRL-uri sau SA-uri. Citeste o succinta radiografie a Ligii I si a patronilor din fotbalul romanesc, ajuns la un nou moment zero, dupa modelul Italia, Polonia si Serbia.

Update: Seful arbitrilor, Gheorghe Constantin, retinut pentru 24h

Transferurile de jucatori

DNA ancheteaza transferurile citorva zeci de fotbalisti in perioada 1990-2007, conducatori de cluburi si impresari fiind acuzati ca au prejudiciat statul prin nedeclararea sumelor intregi la transferuri.

Scandalul Valiza

Gigi Becali este acuzat de procurori ca ar fi incercat sa mituiasca jucatorii echipei U Cluj in meciul disputat de aceasta contra lui CFR Cluj.

Scandalul Penescu - arbitri

Cornel Penescu, patronul FC Arges, e acuzat de procurori ca ar fi mituit trei arbitri.

Principalele scandaluri din fotbal

Patroni controversati

1. Dinamo. Principalii actionari si centri de putere sint Nicolae Badea, Vasile Turcu si Cristi Borcea. Primul dintre ei este si cel mai discret, fiind adesea retinut in declaratii. Nicolae Badea este ginerele fostului demnitar comunist Ion Dinca si detine participatii in afaceri de calibru, precum lantul Pizza Hut, KFC, dar si in afaceri comune cu Puiu Popoviciu. A fost audiat la DNA in cazul transferurilor de jucatori, dar a fost exonerat de orice raspundere.

Vasile Turcu, un vocal om de afaceri, a facut si el vizite la DNA in afacerea "Opera Romana". Turcu este cercetat intr-un dosar in care firma sa, Romconstruct Holding, a primit in conditii suspecte un contract de lucrari la Opera Romana.

Cristi Borcea. Este in centrul scandalului legat de transferul in strainatate al unor fosti jucatori dinamovisti.

2. FC Timisoara. Finantatorul si presedintele clubului, Marian Iancu are afaceri in domeniul petrolier, fiind presedintele societatii Balkan Petroleum. Marian Iancu a fost arestat de doua ori dupa ce a fost acuzat de evaziune fiscala in vanzarea rafinariei RAFO Onesti.

3. Unirea Urziceni. Dumitru Bucsaru, patronul echipei, detine societatea Comaico si este administrator la firma Valahorum, detinuta de fiica sa. Bucsaru este implicat in scandalul de la CFR, fiind acuzat ca, impreuna cu fostul sef de la Compania Nationala CFR-SA, Mihai Necolaiciuc, au facut afaceri in defavoarea CFR-ului. Astfel, Bucsaru vindea catre societatea condusa de Necolaiciuc, la suprapret, fel de fel de produse, de la capace de WC cu milioane de lei bucata, pana la echipamente electronice in valoare de zeci de miliarde.

4. CFR Cluj. Patronul Arpad Paszkany, un puternic om de afaceri din Transilvania, are afaceri in comert si imobiliare. Cel mai mare scandal in care a fost implicat Arpad Paszkany a fost cel cu "Gazeta", un saptamanal local ai carui sefi au fost acuzati de santaj. Patronul lui CFR Cluj a fost cercetat pentru ca ar fi finantat campanii denigratoare la adresa rivalilor din afaceri, in 2007, insa ulterior a fost absolvit de orice vina.

5. Universitatea Craiova. Patronul Adrian Mititelu a trecut si el pe la DNA, in calitate de martor in procesul "Valiza". Afacerile imobiliare, gratie carora a devenit un nume in zona Craiovei, l-au adus pe Mititelu in fata procurorilor, acesta fiind acuzat ca ar fi prejudiciat bugetul de stat prin subevaluarea unor terenuri. Nu a fost condamnat.

Italia a dat tonul curateniei in fotbalul european, dupa ce s-a dovedit ca Juventus si alte citeva echipe au beneficiat de arbitraje favorabile. Juve a fost retrogradata, Fiorentina, AC Milan, Lazio si Reggina fiind depunctate.

A urmat Polonia, cu anchete ale procurorilor care au ajuns pina in Guvern. Au fost decapitate echipe intregi, precum si conducerea Federatiei.

Acelasi lucru s-a intimplat si in Serbia, unda de soc ajungind la Belgrad pina la nationala de fotbal.

Scandalurile din Italia, Polonia si Serbia

6. Rapid - actionar majoritar este George Copos

Copos este proprietar al unui lant de distributie de produse electronice, al unui grup de cofetarii, al catorva mari hoteluri in Bucuresti, Poiana-Brasov si Eforie-Nord, precum si al clubului de fotbal FC Rapid. Este acuzat de evaziune fiscala, abuz in serviciu in Dosarul Loteria, dar a fost la DNA si pentru transferul dubios al lui Cristian Dulca.

7. Steaua. Finantatorul Gigi Becali este deja retinut de procurori pentru implicarea in scandalul recuperarii masinii furate. El a dat nastere afacerii Valiza, cel mai rasunator scandal din fotbalul romanesc.

8. FC Brasov - echipa patronata de Ioan Neculaie

Omul de afaceri a investit pentru prima data in fotbal in 1999, finantand gruparea FC Brasov. Ioan Niculae are afaceri in agricultura, comert si turism.

9. FC Vaslui - echipa patronata de Adrian Porumboiu

Fostul arbitru international, Adrian Porumboiu, are afaceri in domeniul agriculturii. Finantatorul de la Vaslui a fost acuzat in presa ca a intrat in posesia unor mari suprafete de teren prin metode nu tocmai ortodoxe, pe vremea guvernarii PSD. Acuzele nu au fost dovedite in instanta, Porumboiu fiind unul dintre patronii din fotbal cu o imagine buna.

10. Otelul Galati - Mittal Steel este principalul sponsor al echipei de fotbal.

11. Pandurii Targu Jiu este condusa de Marin Condescu, lider de sindicat si cu ample afaceri in domeniul constructiilor. Singura firma asociata in cadrul clubului este ARTEGO SA, una dintre societatile romanesti cu cele mai mari contracte cu statul. Unul dintre principalii sponsori ai echipei este Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.

12. Gloria Bistrita - echipa patronata de Jean Padureanu, "Lordul" conducand de peste 20 de ani acest club. Padureanu este considerat unul dintre fondatorii Cooperativei de la inceputul anilor '90.

13. Poli Iasi - datele din Registrul Comertului la 9 ianuarie 2009 arata ca 99,83% din clubul de fotbal apartin Consiliului Local Iasi.

14. Farul Constanta - este condusa de Gheorghe Bosanceanu. Omul de afaceri din Constanta a fost marinar si este proprietarul Santierului Naval Constanta, are afaceri in domeniul imobiliar.

15. Gloria Buzau - Constantin Bucur este actionarul majoritar al formatiei din Buzau. O parte din celelalte actiuni ale clubului apartin unui nepot de-al lui Gigi Becali si lui Teia Sponte. Bucur are un restaurant in Herastrau si mai multe afaceri imobiliare.

16. Gaz Metan - se afla in proprietatea a doua companii nationale, Romgaz si Transgaz, care insa figureaza doar ca sponsori. Romgaz si Transgaz asigura bugetul clubului, adica 4 milioane de euro.

17. Otopeni - echipa este sustinuta de Consiliul Local.

18. FC Arges - este patronata de Cornel Penescu, un prolific om de afaceri din Pitesti, Arges. Impreuna cu fratele sau, Penescu a devenit actionarul majoritar al formatiei de fotbal FC Arges la finalul sezonului 2005/2006. Cornel Penescu are o avere de 160-170 de milioane de euro, potrivit estimarilor Capital Top 300. Cornel Penescu si fratele sau, Ilie Penescu, detin grupul PIC (un lant de hypermarketuri raspandite in toata tara), plus alte afaceri in diverse domenii: productie, comert, distributie produse alimentare, servicii de taximetrie, transport marfa, constructii si mass-media.