Criza economica mondiala pare sa-i dea batai de cap lui Michel Platini, seful UEFA, francezul precizand ca in locul Champions League ar putea aparea Euroliga, o mai veche idee a forului european, informeaza Gazzetta dello Sport. Noua competitie ar putea fi mai putin costisitoare si ar include trei serii, promovari si retrogradari.

"Un tsunami se va abate deasupra fotbalului, iar situatia va fi una destul de grava. Proiectul meu nu este ceva nou, ii astept pe toti sa vina cu propuneri", a precizat Platini.

Cum ar arata Euroliga:

Vor fi trei serii de tip A, B si C, a cate 22 de echipe, iar campioana Europei va fi desemnata castigatoarea seriei A. Pe deasupra, vor retrograda ultimele patru echipe, in timp ce din grupa B (de ex.) vor promova primele patru in A, dupa sistemul unui campionat national.

In mod normal, o echipa din prima liga (A) ar urma sa dispute 21 de partide numai in tur. Partea buna a lucrurilor ar fi aceea ca in prima serie vor fi toate echipele bune de pe Batranul Continent, iar partide intre Milan, Real, Inter, Bayern, Barcelona, Arsenal, Manchester, etc, vor putea fi vazute etapa de etapa. In alta ordine de idei, va fi foarte greu ca o echipa din Romania sa patrunda in primul campionat valoric (cel A).

Conform spuselor oficialilor UEFA, NBA este una dintre putinele competitii care nu este afectata de criza economica, urmand ca modelul sa fie oarecum preluat de peste ocean. Problema apare la nivel de retrogradari si promovari, in NBA neexistand asa ceva.

O alta idee a lui Platini este aceea ca numarul echipelor din campionatele nationale sa fie redus la 16, din considerente economice si de performanta.