Prezent in Parlamentul European de la Bruxelles, presedintele UEFA, Michel Platini, s-a aratat ingrijorat fata de viitorul cluburilor de fotbal si a propus o strategie de a limita costurile cluburilor pentru salariile jucatorilor si pentru transferuri. Mai mult, Platini e gata sa copieze modelul american in sport, precum si sa introduca noi reglementari prin care UEFA sa decida cine poate sa participe in competitiile organizate de forul european si cine are interzis.

"Cluburile europene ne spun ca sistemul nostru este in pericol de o implozie financiara pe termen mediu. Acum analizam posibilitatea de a limita, cu un anume procent, costurile cluburilor pentru salarii sau transferuri", a spus Platini parlamentarilor europeni din Bruxelles. Planul lui Platini prevede ca formatiile sa cheltuiasca intre 46 si 63 de procente din venituri pe salarii si achizitionarea de fotbalisti, potrivit unor surse din UEFA, citate de Reuters.

Presedintele UEFA i-a laudat pe americani, care s-au adaptat mult mai bine crizei financiare. "Prietenii nostri americani stiu de zeci de ani ca toate competitiile sportive sunt atractive in cazul in care sunt echilibrate si nicio echipa nu detine arma fatala. Au introdus multe masuri ca sa mentina acest echilibru pentru a fi siguri ca echipele sunt administrate corect. Sistemul sportiv din America este complet diferit fata de cel european, asa ca avem multe lectii de invatat".

Numarul foarte mare de investitori din afara Europei, care au cumparat cluburi de fotbal, in special in Anglia, a tras un semnal de alarma la FIFA, UEFA si Uniunea Europeana, iar Platini are deja un plan pentru rezolvarea acestei probleme. "Cred ca este rezonabil ca UEFA sa decida independent care sunt conditiile prin care cluburile sa fie acceptate in competitiile pe care le organizam. Sigur ca nu vom introduce orice fel de bariere, pentru ca eu nu am lucrat niciodata asa", a mai spus Platini.