Europa League, noul format al Cupei UEFA, propune cluburilor din Europa, incepand din sezonul 2009/2010, schimbari radicale de organizare a competitiei. Un nou logo si o noua imagine, premii de 3 milioane de euro pentru fiecare echipa calificata in faza grupelor si un format cu 12 grupe a cate patru formatii, asemanator celui din Liga Campionilor, sunt o parte din transformarile gandite de Michel Platini pentru fosta Cupa UEFA.

Cum in Liga Campionilor participa cele mai tari echipe din Europa, Cupa UEFA a devenit o competitie de mana a doua, iar importanta sa a scazut pe parcursul ultimilor ani in ochii cluburilor si ai jucatorilor care se foloseau de aceasta competitie pentru a-si forma experienta necesara accederii in Liga.

Noua regula a UEFA cu privire la formatul Europa League presupune existenta a 48 de echipe impartite in 12 grupe. La fel ca in Liga Campionilor, meciurile se vor juca tur-retur, iar primele doua clasate din fiecare grupa merg in urmatoarea faza a competitiei, unde li se vor alatura echipele clasate pe locul 3 in LC.

In sezonul trecut, Liga Campionilor a strans aproape 622 de milioane de euro fata de doar 42 de milioane adunate de Cupa UEFA. Din 2009, premiile vor creste considerabil si in Europa League. UEFA va rasplati cu 3 milioane de euro fiecare club calificat in faza grupelor Europa League. Mai mult, fiecare victorie si calificare intr-o faza superioara a competitiei va fi bine platita de UEFA: 200.000 de euro pentru fiecare meci castigat si 2,4 milioane de euro pentru avansarea in optimi. Mai mult, Europa League va deveni la fel de atragatoare ca si Liga Campionilor datorita atentiei pe care o va primi din partea UEFA, dar si a mass-media.

Beneficiile oferite de UEFA nu raman nerasplatite. Daca pana acum cluburile au vandut drepturile de televizare dupa bunul plac, cel putin pana in faza semifinalelor, incepand din 2009, forul european va negocia televizarea intregii competitii, inca din faza grupelor.

Romania are sansa sa joace cu cinci echipe in Europa League

160 de cluburi vor participa, incepanad cu noul sezon, in Europa League, anunta UEFA.com. Noile reguli stabilite de oficialii europeni sunt favorabile tarii noastre, care se poate inscrie, si anul viitor, cu 5 echipe. Castigatoarea Cupei Romaniei si echipele clasate pe locurile 3-5 sunt calificate in tururile preliminare (patru tururi) ale Europa League. Vicecampioana Romaniei, daca este eliminata in preliminariile Ligii Campionilor, poate ajunge direct in Europa League (daca pierde in ultimul tur) sau prin play-off (daca iese din primul tur).