Fostul director general al Rapidului, Constantin Zotta, a anuntat ieri ca gestul lui Ganea de-a strange de gat un arbitru a insemnat si renuntarea unui sponsor de-a mai intra in fotbal. Oamenii n-au vrut sa-si asocieze imaginea cu un fenomen in care se intampla astfel de lucruri.

Concret, Rapid a pierdut la vremea respectiva 300.000 euro. Bani multi daca-i punem in contextul actualei crize financiare din Giulesti, bani foarte putini daca ne gandim cati posibili investitori in fotbal stau deoparte de fenomen pentru ca il confunda cu o mocirla in care se balacesc pe saturate diverse personaje dubioase.

La o zi dupa dezvaluirea lui Zotta, Mircea Sandu a anuntat ca UEFA a hotarat ca Bucurestiul sa gazduiasca finala Europa League (actuala Cupa UEFA). Decizia forului care conduce fotbalul european insemna macar doua lucruri extrem de importante.

Intr-o tara in care orice proiect de mare amploare inseamna automat intarzieri, acest anunt aproape garanteaza ca noua arena nationala va fi construita in timp util ca sa gazduiasca finala.

In al doilea rand, acest eveniment va creste din nou fotbalul in ochii advertiserilor locali.

De obicei, socurile din fotbalul romanesc au legatura cu chestiuni foarte putin onorabile. Becali il injura pe unul sau pe altul, Copos anunta ca se retrage, Borcea face injectii letale cu dinamovism, Moti se intoarce de la Siena pentru ca nu a fost lasat sa-si arate valoarea la echipa clasata pe locul 14, DNA pierde in presa inregistrarile discutiilor dintre diversi oameni de fotbal, Dumitru Dragomir anunta ca e tatal smecherilor...

Toate acestea sunt stiri de prima pagina sau de capul site-ului. Nimic din toate acestea nu sunt insa interesante pentru cei care ar dori sa-si promoveze imaginea prin asociere cu fotbalul.

De la acel sfert de finala a Cupei UEFA dintre Rapid si Steaua, aproape ca nu au mai existat evenimente care sa concentreze atentia tuturor spre fotbalul adevarat. Asta si lipseste acum industriei fotbalistice romanesti pentru a depasi mai usor criza de lichiditati prin care trec investitorii sai.

Finala in sine este un singur meci, dar anticiparea acestuia va fi extrem de importanta. Iar pana in 2012, Romania are timp sa se pregateasca de fotbalul serios si sa merite un pic mai mult decat in acest moment onoarea gazduirii unui asemenea show.