Lotul alcatuit de Victor Piturca pare putin dezechilibrat. Nu trebuie sa fii un specialist sa iti dai seama ca nationala deplaseaza la Euro mai multe rezerve decat posibili titulari. Din 23 de jucatori, 10 sunt fundasi, cei doi mijlocasi ofensivi sunt iesiti din forma iar atacantii Daniel Niculae, Marius Niculae si Marica, au reusit in campionat sa inscrie impreuna 21 de goluri, adica tot atatea cate a reusit Danciulescu in Liga 1.

Ce surprinde la alcatuirea lotului Romaniei...

In primul rand, antrenorul a selectionat mai multi aparatori decat a facut-o Donadoni la nationala Italiei, stiind faptul ca squadra azzura are un stil predominant defensiv! Ambele echipe vor juca la Euro in acelasi sistem: 1-4-3-3. Insa Piturca a oprit in lot 8 fundasi, spre deosebire de Donadoni care a luat doar 7 si mai avea de unde sa aleaga. In plus, atat Radoi cat si Chivu pot evolua ca fundasi centrali! Curioasa este selectionarea lui Ghionea, care vine dupa o lunga perioada in care a fost accidentat.

Apoi, mijlocasii centrali pe care se bazeaza Piturca au probleme medicale. Umarul lui Chivu atarna intr-un fir de ata, asa cum a declarat presei italiene sambata si Radoi a avut numeroase accidentari la genunchi. Teoretic, in afara de Cocis, Dica si Cristea, Romania nu mai are in linia mediana nici un jucator de creatie. Iar ultimii doi au avut un sezon slab, returul fiind chiar catastrofal, dinamovistul de exemplu nereusind nici macar un gol in a doua parte a campionatului.

Nici in atac lucrurile nu sunt prea roze. In afara de Mutu, care a avut un sezon foarte bun, ceilalti jucatori nu s-au remarcat cu mai nimic. Daca ar fi sa facem o comparatie intre eficacitatea atacantilor celor patru echipe din grupa, Romania nu sta deloc bine. Atacantii Olandei de exemplu, nu au avut eficacitate in preliminarii, dar Huntelaar a fost cel mai bun marcator al Europei. Iar in ultimul amical, Huntelaar, Kuyt si Babel, oamenii de atac ai lui Van Basten, si-au trecut numele pe lista marcatorilor. Mai merita mentionat ca varfurile Olandei, Frantei si Italiei se afla in Top 10 ai marcatorilor din Europa?

Adrian Mutu:

- echipa nationala in preliminarii: 9 meciuri/4 goluri

- echipa de club: 30 meciuri/17 goluri

Daniel Niculae:

- echipa nationala in preliminarii: 7 meciuri/2 goluri

- echipa de club: 35 meciuri/11 goluri

Marius Niculae:

- echipa nationala in preliminarii: 0 meciuri/0 goluri

- echipa de club: 33 meciuri/8 goluri

Ciprian Marica:

- echipa nationala in preliminarii:

- echipa de club: 11 meciuri/4 goluri

Cum ar putea evolua nationala la Euro:

Lobont - Contra, Goian, Tamas, Rat - Codrea, Radoi, Chivu - Florentin Petre, Mutu - M. Niculae