Cluburile din Premier League vor vota o posibilă renunţare la arbitrajul video începând din sezonul viitor, după ce tehnologia VAR s-a aflat în centrul a numeroase controverse în ultimele cinci sezoane, informează Reuters.

Sistemul VARFoto: Alex Nicodim/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Wolverhampton cere eliminarea VAR începând cu sezonul 2024/25

Într-un comunicat emis miercuri, clubul Wolverhampton Wanderers a invocat „consecinţele negative care dăunează relaţiei dintre fani şi fotbal”.

VAR a fost introdus în 2019 pentru a ajuta oficialii de pe teren în luarea deciziilor decisive în timpul meciurilor, însă tehnologia s-a aflat în centrul controverselor, cu plângeri mergând de la analiza sa aprofundată până la întârzieri care pot dura mai multe minute.

„După cinci sezoane de VAR în Premier League, este timpul pentru o dezbatere constructivă şi critică despre viitorul său. Poziţia noastră este că preţul pe care îl plătim pentru o creştere mică a preciziei este contrar spiritului jocului nostru şi, prin urmare, ar trebui eliminat începând cu sezonul 2024-2025”, se arată în comunicatul lui Wolverhampton.

Un purtător de cuvânt al Premier League a confirmat că organizaţia va facilita o discuţie despre VAR cu cluburile, la adunarea generală anuală de luna viitoare.

Însă, acesta a adăugat că, deşi cluburile au dreptul să facă propuneri, liga susţine pe deplin utilizarea VAR şi rămâne angajată, alături de corpul arbitrilor (PGMOL), să continue îmbunătăţirea sistemului în beneficiul jocului şi al fanilor săi.

„Vidul rămas, în cazul eliminării VAR, ar aduce şi mai multe critici asupra deciziilor pe teren luate de oficialii de meci şi ar creşte frustrarea suporterilor. Acest lucru ar avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra reputaţiei Premier League”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Luna trecuta, ligile de top ale Suediei au anunţat că nu vor lua în considerare introducerea sistemului VAR, după ce cluburile şi-au exprimat opoziţia faţă de această tehnologie, scrie Agerpres.