​Sir Jim Ratcliffe a ajuns la finalul anului trecut la un acord cu familia Glazer pentru preluarea a 25% din acțiunile celor de la Manchester United, iar Federația și Premier League au dat undă verde tranzacției.

Manchester UnitedFoto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sir Jim Ratcliffe a primit aprobarea Federației pentru preluarea lui Manchester United

Valoarea achiziţiei miliardarului britanic este de aproximativ 1,3 miliarde de dolari (1,03 miliarde de lire sterline).

Proprietarii, familia Glazer, vor păstra o participaţie majoritară la club, dar Ineos Group, al lui Ratcliffe, va prelua controlul operaţiunilor fotbalistice.

Vânzarea nu poate fi finalizată decât după încheierea ofertei de acţiuni, care are loc vineri seară în Statele Unite.

Aprobarea Premier League este condiţionată de finalizarea tranzacţiei.

„Premier League aşteaptă acum confirmarea finalizării tranzacţiei”, a precizat liga într-un comunicat, confirmând totodată că Ratcliffe, în vârstă de 71 de ani, a semnat şi statutul de proprietar, anunță News.ro.

Tranzacţia este prima care a fost convenită în cadrul testului actualizat al proprietarilor şi directorilor din Premier League, care a fost aprobat de cluburile membre în martie 2023 şi include o revizuire de către un grup de supraveghere independent.

Acordul lui Ratcliffe a fost convenit în ajunul Crăciunului şi include, de asemenea, 300 de milioane de dolari (236 de milioane de lire sterline) pentru investiţii viitoare în stadionul Old Trafford al clubului.

Omul de afaceri a fost de acord să cumpere 25% din acţiunile de clasă B ale clubului, deţinute în mare parte de familia Glazer, care deţine 69% din club şi care conţine aproape toate drepturile de vot, şi până la 25% din acţiunile de clasă A, care sunt listate la bursa din New York. Acţiunile au o valoare de 33 de dolari fiecare.

O actualizare transmisă luni seară Comisiei americane pentru valori mobiliare şi burse (SEC) a confirmat că termenul limită pentru deţinătorii de acţiuni de clasă A de a le scoate la vânzare a fost prelungit de miercuri până vineri la ora 23:59 EST.

Preluarea controlului sportiv la club înseamnă că Ineos va supraveghea operaţiunile şi academiile de fotbal masculin şi feminin.

De asemenea, va primi două locuri în consiliile de administraţie ale Manchester United PLC şi Manchester United Football Club.

Ratcliffe a făcut deja mai multe vizite la Old Trafford şi la terenul de antrenament al clubului, în timp ce aşteaptă ca acordul să primească aprobarea finală.