Sven-Goran Eriksson, fost selecţioner al naționalei Angliei, a dezvăluit că suferă de cancer în fază terminală și că mai are „în cel mai bun caz un an de trăit”, informează Sky News.

Sven-Goran ErikssonFoto: Martin Rickett / PA Images / Profimedia

Sven-Goran Eriksson anunță că suferă de cancer în fază terminală

În vârstă de 75 de ani, Eriksson a făcut tristul anunț la postul de radio suedez P1. El a demisionat anul trecut din funcţia de director sportiv al grupării Karistad Football.

„Toată lumea realizează că am o boală gravă, toţi presupun că e cancer şi aşa este. Dar voi lupta cu ea cât de mult pot. Ştiu că în cel mai bun caz mai am un an, iar în cel mai rău caz, chiar mai puţin.

Nu cred doctorii pe care îi am pot fi siguri de ceva, nu pot fixa un termen. Este mai bine să nu te gândeşti la asta” - Sven-Goran Eriksson.

El a fost la conducerea echipei de fotbal a Angliei din 2001 până în 2006, antrenând jucători precum David Beckham, Steven Gerrard şi Frank Lampard. Eriksson a condus echipa la Euro 2004 şi la două ediţii ale Cupei Mondiale.

Cariera impresionantă a lui Sven-Goran Eriksson

Eriksson şi-a început cariera de manager la Degerfors în 1977, înainte de a se alătura echipei suedeze Gothenburg, unde a câştigat titlul suedez, două cupe ale Suediei şi Cupa UEFA în 1981.

Apoi, el a avut două perioade la Benfica (Portugalia), precum şi la echipele italiene Roma, Fiorentina, Sampdoria şi Lazio, unde a câştigat şapte trofee, inclusiv titlul în Serie A, două Cupe ale Italiei şi Cupa Cupelor.

Eriksson a demisionat din postul de la Lazio în ianuarie 2001 pentru a-i succeda lui Kevin Keegan la conducerea naţionalei Angliei.

În perioada în care a fost selecţioner al Angliei, Eriksson a condus echipa celor Trei Lei la o victorie celebră cu 5-1 împotriva Germaniei la Munchen, în timpul calificărilor pentru Cupa Mondială din 2002.

Eriksson a condus două campanii ale Angliei la Cupa Mondială, părăsind ambele ediţii din 2002 şi 2006 în faza sferturilor de finală.

După un mandat de cinci ani, în ianuarie 2006 s-a anunţat că Eriksson urma să părăsească postul după Cupa Mondială din acea vară din Germania, deşi mai avea doi ani de contract.

Anii în care a fost selecţionerul Angliei au fost marcaţi de scandaluri legate de viaţa sa privată, inclusiv de dezvăluirea de către ziare a unor relaţii cu prezentatoarea de televiziune Ulrika Jonsson (2002) şi cu Faria Alam, fostul secretar al Federaţiei de Fotbal (2004).

La un an după ce a părăsit postul de selecţioner al Angliei, Eriksson a fost numit antrenor al echipei Manchester City şi stat pe bancă 45 de meciuri înainte de a se despărţi de aceasta în iunie 2008.

Apoi a trecut pe la Leicester City, dar şi pe la echipele naţionale ale Mexicului, Coastei de Fildeş şi Filipine.

De asemenea, a avut o scurtă perioadă ca director de fotbal la Notts County, echipă din League Two (liga a patra engleză), în 2009-2010.

Ultimele sale cluburi au fost la Guangzhou R&F, Shanghai SIPG şi Shenzhen din Superliga chineză între 2013 şi 2017, scrie News.ro.