Li Tie, aflat în prezent în arest preventiv pentru corupţie, susţine că în 2020 a plătit aproape 400.000 de euro pentru a-l înlocui pe Marcello Lippi în funcția de selecționer al Chinei, relatează L'Equipe.

Li TieFoto: Kamran Jebreili / AP / Profimedia

Li Tie a plătit aproape 400.000 de euro pentru a deveni selecționer al Chinei

Tehnicianul a mai afirmat că a ajutat la aranjarea unor meciuri pe vremea când era antrenor de echipă de club.

„Ar fi trebuit să rămân cu picioarele pe pământ şi să urmez calea cea bună. Există anumite lucruri care erau o practică obişnuită în fotbal la acea vreme” - Li Tie.

Pentru a-i succeda lui Marcello Lippi pe banca echipei naţionale, Li Tie a explicat în documentar că a cerut clubului pe care îl antrena la acea vreme, Wuhan Zall, să intervină în numele său pe lângă Asociaţia Chineză de Fotbal (CFA), organismul de stat care acţionează ca federaţie naţională.

Potrivit acestuia, clubul, la care Li Tie promisese că se va întoarce odată ce va fi numit, i-a plătit apoi mită de 2 milioane de yuani (255.000 de euro) lui Chen Xuyuan, pe atunci preşedinte al CFA.

La scurt timp după numirea sa, el a convocat la echipa naţională patru jucători de la Wuhan Zall, care, potrivit preşedintelui clubului lor, intervievat în documentar, `nu aveau nivelul necesar pentru a face faţă”.

De asemenea, Li Tie a afirmat că a dat 1 milion de yuani (128.000 de euro) din propriul buzunar secretarului general al CFA.

Antrenorul nu a reuşit să califice China la Cupa Mondială din 2022 şi a fost demis în decembrie 2021.

Agenţia naţională anticorupţie a lansat o anchetă împotriva sa la sfârşitul anului 2022, care a dus la demiterea a aproximativ zece manageri şi directori de rang înalt din CFA, inclusiv a fostului preşedinte Xuyuan, scrie News.ro.