Youcef Atal, fotbalist al clubului OGC Nice din Ligue 1, a fost condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare. La începutul lunii octombrie, algerianul a distribuit un videoclip care conţinea „apeluri la violenţă”, pe fondul conflictului dintre Israel şi Hamas.

Youcef AtalFoto: Norbert Scanella / Panoramic / Profimedia

Youcef Ata, condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare pentru instigare la ură pe motive religioase

Tribunalul din Nisa ceruse o pedeapsă de zece luni de închisoare cu suspendare şi o amendă de 45.000 de euro.

Acuzat de instigare la ură pe motive religioase, Atal va trebui să plătească o amendă de 45.000 de euro şi să-şi publice condamnarea pe cheltuiala sa în cotidianul regional Nice-Matin şi în ziarul Le Monde, a precizat tribunalul în hotărârea sa.

Atal (27 de ani) a distribuit un videoclip postat de Mahmoud al-Hasanat, în care predicatorul palestinian îi cere lui Dumnezeu „să facă o zi neagră pentru evrei” și „să fie alături de locuitorii din Gaza care aruncă cu pietre”.

Fotbalistul a șters rapid postarea și și-a cerut scuze pe Instagram.

„Nu a fost în intenția mea să șochez lumea și îmi cer scuze. Condamn cu tărie orice formă de violență, oriunde în lume, și sunt de partea victimelor războiului. Niciodată nu am susținut mesajele de ură. Pacea este un ideal în care cred cu tărie” - Youcef Atal.

De la începutul lunii octombrie, Atal nu a mai disputat niciun meci pentru OGC Nice (a fost suspendat de propria echipă) și a evoluat doar pentru naţionala Algeriei. El a fost convocat pentru Cupa Africii pe Națiuni, competiție care va începe săptămâna viitoare în Coasta de Fildeș.