Eritreea nu va participa la calificările din zona africană pentru Cupa Mondială din 2026, după o declarație comună semnată de FIFA și de Federația de fotbal din această țară.

Trofeul Cupei Mondiale de fotbalFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Eritreea nu va participa la calificările pentru Cupa Mondială – Guvernul se teme că jucătorii vor dezerta

Echipa africană nu apare momentan în clasamentul FIFA, după ce ultimul meci oficial l-a disputat în urmă cu mai bine de patru ani, în preliminariile pentru CM 2022 din Qatar.

Acum, Eritreea nu se va prezenta la partidele din cadrul calificărilor pentru Cupa Mondială din SUA, Mexic și Canada din 2026, scrie Marca.

În scurtul anunț publicat de FIFA nu se indică motivele retragerii.

„FIFA și CAF pot confirma că Federația Națională de Fotbal din Eritreea s-a retras din competiția preliminară a Cupei Mondiale 2026. Toate meciurile Eritreei au fost anulate, în timp ce restul programului de meciuri din Grupa E rămâne neschimbat, cu Maroc, Zambia, Congo, Tanzania și Niger”, a anunțat forul fotbalistic.

Cu toate acestea, mai multe surse ale mass-mediei africane au indicat ca motiv o decizie guvernamentală, din teama că mai mulți jucători eritreeni ar putea dezerta în timpul deplasării în Maroc pentru primul meci.

Precedentul a apărut în 2019, când zece jucători au cerut azil politic în Bostwana în timpul calificărilor pentru CM 2022, incident transformat într-o rușine națională pentru guvernul dictatorului Issaias Afwerki.

În 2021, organizația „Reporteri fără frontiere” identifica Eritreea drept țara cu cea mai mică libertate a presei din lume, chiar și sub Coreea de Nord.