FIFA a anunțat marți că Arabia Saudită s-a înscris ca unic candidat pentru găzduirea Campionatului Mondial de fotbal din 2034. Ar fi a doua ediție care se desfășoară în zona Golfului în decurs de 12 ani.

Trofeul Cupei Mondiale de fotbalFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

CM 2034 s-ar putea desfășura în Arabia Saudită – Amnesty International solicită respectarea drepturilor omului

După ce Australia a decis să nu candideze, în contextul în care FIFA i-a acordat un termen de 25 de zile pentru a-şi exprima interesul, după ce termenul limită a fost devansat în mod neaşteptat marţi, la ora 16:00 GMT, perspectiva organizării a altei Cupe Mondiale în Golf în decurs de 12 ani nu mai este decât o formalitate.

Cu toate acestea, lipsa unei proceduri competitive şi rapiditatea cu care s-a desfăşurat procesul au stârnit îngrijorare în rândul grupurilor pentru drepturile omului. Amnesty International a cerut FIFA să renunţe în cazul în care angajamentele privind drepturile omului nu vor fi respectate.

„Angajamentele privind drepturile omului trebuie să fie convenite cu gazdele potenţiale înainte de a se lua deciziile finale privind organizarea turneelor”, a declarat Steve Cockburn, şeful departamentului de justiţie economică şi socială al Amnesty, conform News.ro.

„FIFA trebuie acum să precizeze clar cum se aşteaptă ca gazdele să respecte politicile sale privind drepturile omului. De asemenea, trebuie să fie pregătită să oprească procesul de licitaţie dacă riscurile grave privind drepturile omului nu sunt abordate în mod credibil.

Cea mai bună şansă pentru FIFA de a obţine garanţii obligatorii pentru a proteja drepturile muncitorilor, de a asigura libertatea de exprimare şi de a preveni discriminarea legată de Cupa Mondială este în timpul procesului de selecţie a gazdelor - nu după ce gazdele au fost confirmate şi pregătirea turneului a început.”

Arabia Saudită are termen până în iulie 2024 pentru a-şi depune candidatura completă. FIFA urmează să îşi publice evaluările la sfârşitul anului viitor, înainte de organizarea unui vot de confirmare în cadrul Congresului său.