Franța, Portugalia și Belgia sunt primele naționale calificate la Campionatul European din 2024. Cele trei au obținut victorii în disputele cu Olanda (2-1), Slovacia (3-2) și Austria (3-2), calificându-se matematic la turneul final ce va avea loc anul următor în Germania.

Jucătorii naționalei Franței celebrează golulFoto: Icon Sport / ddp USA / Profimedia

Franța, Portugalia și Belgia, primele naționale calificate la EURO 2024

Franța a câștigat duelul serii și s-a impus fără mari emoții în disputa de pe Johan Cruyff Arena, cu Olanda.

Vicecampioana mondială pregătită de Didier Deschamps a controlat partida de la Amsterdam și a reușit să deschidă scorul după doar 7 minute, prin atacantul echipei Paris Saint Germain, Kylian Mbappe.

În a doua repriză, tot Kylian Mbappe a risipit emoțiile pentru francezi și l-a executat pe Verbruggen pentru a doua oară, cu o execuție elegantă la colțul lung (min 53). Acesta l-a egalat pe Michel Platini în clasamentul celor mai buni marcatori All Time în tricoul naționalei Franței.

Chiar și așa, Olanda nu a renunțat și chiar a marcat prin Quilindschy Hartman (min 83).

Socrul final putea fi 3-1 în favoarea Franței, dar Kylian Mbappe a trimis în bara transversală din marginea careului de 16 metri.

Tot vineri seară, naționala Portugaliei a făcut spectacol pe Dragao, în meciul contra Slovaciei.

Goncalo Ramos a deschis scorul cu o lovitură de cap (min 18), iar Cristiano Ronaldo a dublat avantajul gazdelor în minutul 29, din lovitură de la 11 metri.

Jucătorul celor de la Al-Nassr a fost premiat la începutul partidei de pe Dragao pentru cele 200 de meciuri strânse în tricoul Portugaliei. Jocul din această seară a fost cu numărul 201.

Cu toate că oaspeții au redus din diferență în minutul 69 prin Hancko, Cristiano Ronaldo a refăcut avantajul de două goluri 3 minute mai târziu.

Slovacii au continuat să se lupte, iar Lobotka a marcat pentru 3-2 în minutul 80, din pasa lui Duda.

Preliminarii Euro 2024, rezultatele serii:

Estonia - Azerbaidjan 0-2

Austria - Belgia 1-3

Irlanda - Grecia 0-2

Islanda - Luxemburg 1-1

Liechtenstein - Bosnia și Herțegovina 0-2

Olanda - Franța 1-2

Portugalia - Slovacia 3-2