Pentru prima dată în istoria fotbalului, Campionatul Mondial se va desfășura pe trei continente. Este vorba despre ediția centenară, ce va avea loc în 2030 și care va fi găzduită de Portugalia, Spania, Maroc, Uruguay, Paraguay și Argentina, a anunțat FIFA.

Gianni InfantinoFoto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Gianni Infantino, despre CM 2030: „Un mare mesaj de pace”

Ediția centenară a Cupei Mondiale va aduce și o premieră în istoria acestei competiții.

FIFA a anunțat miercuri faptul că ediția din 2030 va fi găzduită de nu mai puțin de 6 țări și se va desfășura pe 3 continente.

Portugalia, Spania, Maroc, Uruguay, Paraguay și Argentina vor găzdui cea mai importantă competiție internațională.

Fiind o premieră în fotbal, Gianni Infantino, președintele FIFA, a explicat care sunt motivele ce au stat la baza acestei decizii și ce se dorește prin acest turneu final special.

„Într-o lume divizată, FIFA și fotbalul se unesc. Consiliul FIFA, reprezentând întreaga lume a fotbalului, a convenit în unanimitate să sărbătorească centenarul Cupei Mondiale, a cărei primă ediție s-a disputat în Uruguay în 1930, în modul cel mai potrivit.

Ca urmare, va avea loc o mare sărbătoare în America de Sud și trei țări sud-americane (Uruguay, Argentina și Paraguay) vor găzdui fiecare câte un meci al Cupei Mondiale FIFA 2030.

Primul dintre aceste trei meciuri, desigur, se va disputa pe stadionul unde a început totul, pe legendarul stadion Centenario din Montevideo, tocmai pentru a sărbători ediția centenară a Cupei Mondiale FIFA.

De asemenea, Consiliul FIFA a convenit în unanimitate că singura ofertă pentru a găzdui Cupa Mondială FIFA 2030 a fost oferta comună a Marocului, Portugaliei și Spaniei.

Două continente, Africa și Europa, s-au unit nu numai într-o sărbătoare a fotbalului, ci și pentru a oferi o coeziune socială și culturală unică. Un mare mesaj de pace, toleranță și incluziune.

În 2030 vom avea o amprentă globală unică, trei continente: Africa, Europa și America de Sud; șase țări: Argentina, Maroc, Paraguay, Portugalia, Spania și Uruguay, întâmpinând și unind lumea în timp ce sărbătorim fotbalul și centenarul Cupei Mondială FIFA.” - a declarat Gianni Infantino.