Meciul dintre România și Kosovo a fost întrerupt timp de 50 de minute, iar incidentele de pe Arena Națională (în peluza tricoloră a apărut bannerul „Kosovo e Serbia”) au provocat reacții în cele două state.

Kosovo e Serbia, mesaj afisat de gruparea Uniti Sub Tricolor la meciul RomanieiFoto: Vlad Suheschi / imago sportfotodienst / Profimedia

>> România, victorie pe final cu Kosovo, după mai mult de o repriză în superioritate numerică / Partida, întreruptă aproape o oră

Kosovo și „mesajul scandalos” al românilor: „Nu ne vom da bătuți în fața unor fasciști”

Memli Krasniqi, președintele Partidului Democratic din Kosovo, i-a numit „fasciști” pe suporterii care au afișat bannerul de pe Arena Națională.

„Nu este un slogan care schimbă realitatea în care trăim! Din 17 februarie 2008, Kosovo este un stat independent, iar din 3 mai 2016, Kosovo este membru UEFA. Sloganurile politice, scandările, fluierăturile și insultele îndreptate către băieți în România nu ne vor opri.

Kosovo, atât ca stat, cât și ca echipă națională, va fi prezentă cu mândrie în întreaga lume, chiar dacă ei nu ne vor, mai ales acolo. Am muncit mult pentru această zi și nu ne vom da bătuți în fața unor fasciști. Kosovo este etern” - Memli Krasniqi.

„Arbitrul le-a ordonat celor două echipe să părăsească terenul. Willy Delajod a decis să oprească meciul după ce fanii români au aprins mai multe materiale pirotehnice și au afișat un mesaj scandalos: - Kosovo este Serbia!”, au scris jurnaliștii de la Gazeta Express.

>> Reacția FRF după ce „huliganii” au cauzat întreruperea meciului afișând bannerul „Kosovo e Serbia”

Serbia reacționează: „România a aruncat în aer așa-zisul stat Kosovo”

Și jurnaliștii sârbi au comentat evenimentele de pe Arena Națională spunând că jucătorii din „așa-zisul Kosovo” n-au mai vrut să joace.

„Așa-zisa echipă națională a abandonat meciul din cauza scandării 'Kosovo e Serbia!' Din cauza scandărilor fanilor români, așa-zișii fotbaliști au ieșit de pe teren.

Meciul dintre România și așa-zisul stat Kosovo a fost întrerupt în minutul 23, după ce suporterii locali au cântat pentru Serbia. Din această cauză, jucătorii kosovari au ieșit de pe teren.

După câteva consultații, partida a fost reluată, dar fanii români au fost avertizați să nu mai scandeze și să nu mai afișeze acel banner pentru că în caz contrar jocul va fi întrerupt din nou”, au scris sârbii de la Zurnal.

„Scandal! Meciul din preliminariile EURO 2024 a fost întrerupt din cauza bannerului 'Kosovo e Serbia!’

Jocul dintre România și așa-zisul stat Kosovo a fost întrerupt pe motive politice, așa cum a notat delegatul partidei. O oră mai târziu, meciul s-a reluat, dar momentul a făcut mare vâlvă în presa locală și internațională.

Fanii români au decis să riposteze după ce au avut parte de o primire proastă la Priștina. Au fluierat imnul din Kosovo și au strigat 'Serbia, Serbia'. Când a apărut bannerul 'Kosovo e Serbia', jucătorii așa-zisului stat au ieșit de pe teren și au fugit la vestiare”, au scris jurnaliștii de la Novosti.

„Cu două 'bombe', România a aruncat în aer așa-zisul Kosovo și l-a scos din cărți pentru EURO. Un succes mare al românilor. Au trecut de așa zisa Kosovo, cu golurile lui Stanciu și Mihăilă. Trei puncte care îi menține pe români în cursa pentru EURO 2024. Spre deosebire de români, Kosovo nu mai are practic nicio șansă de calificare la turneul final” -Telegraf.

>> Edi Iordănescu a dezvăluit la ce se gândea când meciul a fost întrerupt din cauza bannerului „Kosovo e Serbia”

Rezultatele înregistrate marți în Grupa României

Elveția - Andorra 3-0

Au marcat: Itten '49, Xhaka '84, Shaqiri '90+3

Israel - Belarus 1-0

A marcat: Kanichowsky '90+3

România - Kosovo 2-0

Au marcat: Stanciu '83, Mihăilă '90+3

Cartonaș roșu: Muriqi '42

Penalty ratat: Stanciu '61.

Preliminarii EURO 2024, clasamentul Grupei I

1. Elveția (17-5 golaveraj) 14 puncte

2. România (9-4) 12

3. Israel (7-7) 11

4. Belarus (4-11) 4

5. Kosovo (5-8) 4

6. Andorra (3-10) 2.

*La egalitate de puncte, departajarea se face în funcție de rezultatele din meciurile directe.

România în preliminariile EURO 2024, cine transmite fiecare partidă a tricolorilor

*Toate meciurile României din preliminarii vor fi LiveBlog pe HotNews.ro.

25 martie 2023: Andorra - România 0-2

28 martie 2023: România - Belarus 2-1

6 iunie 2023: Kosovo - România 0-0

19 iunie 2023: Elveția - România 2-2

9 septembrie 2023: România - Israel 1-1

12 septembrie 2023: România - Kosovo 2-0

12 octombrie 2023 - 21:45 Belarus - România / Antena 1

15 octombrie 2023 - 21:45 România - Andorra / Prima TV

18 noiembrie 2023 - 21:45 Israel - România / Prima TV

21 noiembrie 2023 - 21:45 România - Elveția / Antena 1.

De știut:

  • Primele două clasate se vor califica la turneul final din vara anului viitor (14 iunie - 14 iulie), găzduit de Germania.