Actrița Natalie Portman, câștigătoare a premiului Oscar și coproprietara unui club de fotbal feminin din Los Angeles, le-a lăudat pe jucătoarele din Spania care au câștigat Cupa Mondială, spunând că acestea au dat dovadă de reziliență împotriva „hărțuirii, abuzului și agresiunii”, relatează Reuters.

Natalie PortmanFoto: IMAGO / Imago Stock and People / Profimedia Images

Victoria lor la Cupa Mondială de luna trecută a fost umbrită de furia provocată de comportamentul președintelui federației spaniole de fotbal Luis Rubiales, care la ceremonia de premiere de la Sydney a apucat-o de cap pe jucătoarea Jenni Hermoso și a sărutat-o ​​pe buze.

Hermoso, care spune că nu și-a dat acordul pentru a fi sărutată, a depus miercuri o plângere penală pe această chestiune, care s-a transformat într-o dezbatere națională asupra drepturilor femeilor și a comportamentului sexist. Rubiales a refuzat să demisioneze, spunând că nu a făcut nimic rău și că este o victimă a „feminismului fals”.

Portman a spus într-un discurs la Adunarea Generală a Asociației Cluburilor Europene de joi că alte echipe au fost nevoite în trecut să lupte pentru egalitate salarială.

„De data aceasta, echipa Spaniei luptă împotriva hărțuirii, abuzului și agresiunii”, a spus actrița, care este co-fondatoarea și coproprietara echipei Angel City din Los Angeles.

„Reziliența acestor femei de a juca la cel mai înalt nivel, în timp ce se află în condiții atât de inechitabile și nedrepte și capacitatea de a fi activiste pe teren și în afara terenului este o inspirație”, a spus Portman.

Rubiales s-ar putea confrunta cu acuzații penale, pe lângă ancheta în curs a tribunalului sportiv din Spania pentru abateri grave, în timp ce FIFA a deschis o procedură disciplinară împotriva lui Rubiales, care a fost suspendat pentru trei luni din fotbalul naţional şi internaţional, în aşteptarea rezultatelor unei anchete.