O nouă fereastră record de transferuri s-a încheiat vineri, după o vară plină în care cluburile din Premier League au cheltuit 2,36 miliarde de lire sterline pe noi jucători, informează bbc.com.

Premier LeagueFoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Premier League, record de transferuri de 2,36 de miliarde de lire sterline

Suma totală cheltuită de cele 20 de cluburi în această perioadă a depăşit cu 440 de milioane de lire sterline recordul anterior de 1,92 miliarde de lire sterline, stabilit vara trecută, potrivit Deloitte.

Cluburile din Premier League au cheltuit 255 de milioane de lire sterline numai în ultima zi de mercato, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul sumei de 120 de milioane de lire sterline cheltuite în ultima zi a transferurilor din vara trecută.

Date importante privind transferurile din vara lui 2023

  • Transferurile din Premier League au reprezentat 48% din totalul cheltuielilor din cele „cinci mari” ligi europene - Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga şi Ligue 1.
  • Cluburile din Premier League au primit 550 de milioane de lire sterline din transferuri de la cluburi din străinătate, mai mult decât dublu faţă de recordul anterior de 210 milioane de lire sterline din vara anului 2022.
  • Cu excepţia La Liga din Spania, cheltuielile brute de transferuri au crescut în toate cele cinci mari campionate din Europa.
  • Doar două dintre cele cinci mari campionate europene au cheltuit mai mult pe transferuri decât au încasat - Premier League şi Ligue 1.
  • În Premier League au existat 13 transferuri evaluate la peste 50 de milioane de lire sterline, ceea ce reprezintă mai mult decât în precedentele două perioade de transferuri din vară la un loc.
  • În cea mai mare tranzacţie din Premier League din ultima zi, Manchester City l-a achiziţionat pe mijlocaşul portughez Matheus Nunes de la Wolverhampton pentru 55 de milioane de lire sterline, în timp ce campionii l-au vândut pe Cole Palmer la Chelsea pentru 40 de milioane de lire sterline.

Marile transferuri ale verii din Premier League

Au existat două transferuri care au atins pragul de 100 de milioane de lire sterline în această vară.

Chelsea l-a achiziţionat pe mijlocaşul Moises Caicedo de la Brighton pentru o sumă de 100 de milioane de lire sterline, care ar putea ajunge la un record pentru un club britanic de 115 milioane de lire sterline, în timp ce Arsenal l-a cumpărat pe mijlocaşul englez Declan Rice de la West Ham pentru 100 de milioane de lire sterline, plus 5 milioane de lire sterline bonusuri.

Alături de Nunes, achiziţionat în ziua limită, Manchester City i-a cumpărat pe fundaşul Josko Gvardiol pentru 77 de milioane de lire sterline de la RB Leipzig, pe extrema Jeremy Doku de la Rennes pentru 55,4 milioane de lire sterline şi pe mijlocaşul Mateo Kovacic, sosit pentru 25 de milioane de lire sterline de la Chelsea.

Manchester United l-a achiziţionat pe atacantul danez Rasmus Hojlund pentru 72 de milioane de lire sterline, în timp ce Newcastle United i-a adus pe mijlocaşul italian Sandro Tonali pentru 55 de milioane de lire sterline şi pe atacantul lui Leicester Harvey Barnes pentru 38 de milioane de lire sterline.

Pe lângă Rice, Arsenal, vicecampioana de anul trecut din Premier League, i-a mai adus pe Kai Havertz de la Chelsea pentru 65 de milioane de lire sterline şi pe Jurrien Timber, fundaşul lui Ajax, pentru 34 de milioane de lire sterline.

Liverpool şi-a întărit mijlocul prin transferurile lui Dominik Szoboszlai de la RB Leipzig pentru 60 de milioane de lire sterline, Alexis Mac Allister de la Brighton pentru 35 de milioane de lire sterline şi Wataru Endo de la Stuttgart pentru 16,2 milioane de lire sterline.

Cele mai bune tranzacţii din întreaga Europă fotbalistică

Două dintre cele mai mari transferuri din Europa din această vară au implicat jucători englezi.

Harry Kane s-a alăturat echipei Bayern Munchen de la Tottenham în schimbul a 86,4 milioane de lire sterline, în timp ce mijlocaşul Jude Bellingham s-a transferat la Real Madrid de la Borussia Dortmund pentru 88,5 milioane de lire sterline.

Barcelona l-a semnat pe Ilkay Gundogan pe un transfer gratuit după ce mijlocaşul a părăsit Manchester City, înainte de a face împrumuturi în ziua limită pentru fundaşul Joao Cancelo de la City şi pentru atacantul portughez Joao Felix de la Atletico Madrid.

Cea mai scumpă tranzacţie a ultimei zile a fost achiziţionarea de către Paris Saint-Germain a atacantului francez Randal Kolo Muani de la Eintracht Frankfurt pentru 64,2 milioane de lire sterline, plus 12,8 milioane de lire sterline bonusuri.

Chelsea, în fruntea clasamentului cheltuielilor

Aceasta a fost a treia fereastră de transferuri a lui Chelsea sub conducerea noului proprietar Todd Boehly, iar cheltuielile nu au dat semne de încetinire.

Clubul londonez a cheltuit peste 380 de milioane de lire sterline pe 10 jucători în această fereastră de transfer, mai mult decât orice altă echipă din Europa. Cea mai mare cheltuială de vară a vreunui club din lume până acum fusese cea de 292 de milioane de lire sterline a lui Real Madrid în 2019.

Suma cheltuită de Chelsea pe jucători în trei ferestre de transferuri de când Boehly a preluat conducerea se apropie acum de 1 miliard de lire sterline.

Cheltuielile lor din această vară au fost parţial compensate de vânzările semnificative de jucători, cu nouă jucători care au plecat pe contracte permanente, inclusiv Havertz la Arsenal şi Mason Mount la Manchester United pentru o sumă iniţială de 55 milioane de lire sterline, transmite News.ro.