Spania, Portugalia, Ucraina și Maroc și-au prezentat miercuri la FIFA candidatura comună pentru organizarea ediției din 2030 a Campionatului Mondial.

Trofeul Cupei Mondiale de fotbalFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Spania, Portugalia, Ucraina și Maroc, candidatură comună pentru CM 2030

După ce patru ţări din America de Sud (Argentina, Uruguay, Chile şi Peru) au decis să candideze pentru organizarea în comun a Cupei Mondiale din anul 2030, un alt quartet şi-a anunţat candidatura comună: Spania, Portugalia, Ucraina şi Maroc, scrie News.ro.

Iniţial a fost o candidatură în doi – Spania şi Portugalia, căreia li s-a alăturat şi Ucraina, în octombrie 2022.

După ce Federaţia Ucraineană a fost implicată într-un scandal de corupţie, ţările iberice au fost tentate să renunţe la partenerul est-european, implicând Marocul, care a anunţat oficial, în aprilie 2023, că va deveni partenerul Spaniei şi Portugaliei în organizarea Cupei Mondiale din 2030.

În cele din urmă, candidatura a fost anunţată pentru toate cele patru ţări, cu precizarea că Ucraina va putea organiza Cupa Mondială doar dacă ţara nu se va mai afla în război.

Ar fi o premieră dacă turneul se va disputa în ţări de pe două continente diferite.

Cupa Mondială din 2030 va fi a doua ediţie la care vor participa 48 de ţări, după cea din anul 2026, organizată de Statele Unite, Canada şi Mexic.

Candidatura spaniolă, portugheză, ucraineană şi marocană îşi propune să pună accent pe sustenabilitatea mediului.

În afara celor două candidaturi comune – cea sud-americană şi cea europeano-africană, pentru organizarea Cupei Mondiale 2030 mai candidează şi Arabia Saudită.

FIFA trebuie să desemneze ţările gazdă ale Cupei Mondiale 2030 în septembrie 2024.