Vinicius Junior, fotbalistul brazilian al echipei Real Madrid, a fost ţinta rasismului la meciul pierdut duminică pe terenul celor de la Valencia, scor 1-0, în etapa a 35-a din LaLiga.

Vinicius, tinta rasismului in LaLigaFoto: Jose Miguel Fernandez/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vinicius, țința rasismului în Spania: „Campionatul aparține astăzi rasiștilor”

În minutul 65, Vinicius a intrat în conflict cu fanii Valenciei și meciul a fost întrerupt zece minute. Brazilianul a cedat până la urmă și a primit cartonaş roşu ('90+7), după ce l-a lovit în față pe Hugo Duro.

„Nu a fost prima oară, nici a doua sau a treia oară. Rasismul e ceva normal în La Liga. Această competiție crede că e normal, la fel crede și federația, iar adversarii încurajează acest lucru. Îmi pare rău.

Campionatul care aparținea cândva unor jucători precum Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano și Messi aparține astăzi rasiștilor.

O țară minunată care m-a primit cu brațele deschise și pe care o iubesc, dar care a fost de acord să exporte în lume imaginea unei țări rasiste. Le cer scuze spaniolilor care nu sunt de acord cu asta, dar Spania este cunoscută astăzi ca o țară a rasiștilor în Brazilia.

Din păcate, cu tot ce se petrece în fiecare săptămână, nu am cum să mă apăr. Sunt de acord. Dar sunt puternic și voi merge până la capăt împotriva rasiștilor, chiar dacă voi fi departe” - Vinicius pe Instagram.

Carlo Ancelotti sare în apărarea lui Vinicius: „Suntem în 2023”

Carlo Ancelotti, antrenorul echipei Real Madrid, a declarat că Vinicius a fost insultat de tot stadionul și a cerut Federației să ia măsuri.

„Am vorbit cu Vini în timpul jocului pentru că atmosfera era foarte fierbinte. L-am întrebat dacă vrea să continue. Nu am vrut să-l scot pentru că întregul stadion dădea dovadă de rasism. Nu mi s-a întâmplat niciodată aşa ceva! Nu așa!

Este inacceptabil că Liga spaniolă are o astfel de problemă. Vinicius este victima şi nu se face nimic. Nu poți juca fotbal așa. E prea grav ce se întâmplă, s-a ajuns prea departe. Este un campionat cu echipe grozave, dar trebuie sa eliminam rasismul, suntem în 2023.

Singura modalitate este să oprim jocul. Este adevărat că există un protocol, dar trebuie să plecăm cu toţii acasă când asistăm la asemenea momente. Aşa ceva nu poate continua.

Vinicius este jucătorul care suferă cele mai multe faulturi și cel care primește cele mai multe insulte. După cartonașul roșu, tot stadionul a strigat la el 'Maimuță, maimuță!' şi a imitat sunetele unei maimuţe.

Sunt foarte trist, nu mi s-a întâmplat niciodată așa ceva. Este un copil și și-a dorit să continue, dar în aceste condiții este foarte complicat” - Carlo Ancelotti, citat de Marca.

Președintele Braziliei intervine pentru Vinicius: „Este nedrept”

Într-o conferință de presă susținută luni, preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a ținut să transmită un mesaj de solidaritate cu Vinicius.

„A fost atacat. I s-a spus ‘maimuţă’. Nu este posibil în secolul XXI să existe prejudecăţi rasiale atât de puternice pe atât de multe stadioane de fotbal. Este nedrept ca un biet băiat care poate deveni cel mai bun din lume – categoric este cel mai bun la Real Madrid – să fie insultat pe fiecare stadion pe care joacă” - Lula, preşedintele Braziliei.