Modificarea Legii Sportului, propusă de fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, a primit marți aviz negativ din partea Consiliului Legislativ, iar miercuri a apărut motivarea deciziei.

Stadionul SteauaFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Comisia Europeană și concurența distorsionată, motivele respingerii pentru legea care permitea CSA Steaua să promoveze

Mai mulți parlamentari, în frunte cu Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării, au propus o modificare a Legii Sportului, în așa fel încât statutul de club sportiv profesionist să poată fi acordat și pentru „persoane juridice de drept public, înființate ca instituții publice reprezentative în domeniul activității sportive de performanță”.

„În ceea ce privește finanțările acordate de instituțiile publice cu scopul de a investi în sportul de performanță, semnalăm că o astfel de finanțare este susceptibilă să fie considerată ajutor de stat în sensul art. 107 alin. 1 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și, pentru a nu fi acordat ilegal, trebuie să poată fi justificat în temeiul art. 107 alin 3 din tratat.

Potrivit Comisiei Europene, promovarea sportului poate constitui un obiectiv de interes comun în sensul art. 107 alin. 3 lit C din TFUE atât timp cât este sprijinit sportul de amatori și nu activitățile sportive profesioniste.

În cazul adoptării prezentei propuneri legislative, se poate ajunge chiar la situația în care cluburi profesioniste de drept privat, care participă la aceeași competiție sportivă alături de cluburi profesioniste de drept public, să plătească taxe și impozite, în vreme ce cluburile organizate ca instituții publice să beneficieze, în schimb, de alocarea de fonduri bugetare, distorsionând în acest fel mediul concurențial.

În concluzie, față de considerentele arătate, apreciem că prezenta propunere legislativă nu poate fi promovată în forma propusă”, arată documentul semnat de Florin Iordache, președintele Consiliului Legislativ, conform DigiSport.

Totuși, Consiliul Legislativ are doar rol consultativ, astfel Parlamentul poate decide să susțină mai departe proiectul propus de Vasile Dîncu.