Napoli a câștigat titlul în Serie A după o pauză de 33 de ani, iar Gazzetta dello Sport a realizat un material pentru a ilustra câte s-au schimbat în lume de la momentul în care Diego Maradona îi făcea fericiți pe azzurri.

Napoli, campioana ItalieiFoto: Alessandro Garofalo / AP / Profimedia

Napoli a câștigat joi seară al treilea titlu din istoria clubului: 1987, 1990 și 2023.

Napoli, campioană în 1990: internetul nu exista, a apărut Pretty Woman

„29 aprilie 1990: Cu o lovitură de cap a lui Baroni, Napoli a învins Lazio și a câștigat al doilea Scudetto din istoria sa. 33 de ani mai târziu, echipa lui Spalletti este pregătită pentru al treilea, după un sezon dominator. Dar cum s-a schimbat lumea de la ultima dată când Napoli a câștigat titlul?

Șefii de stat

În 1990, președintele Republicii era Francesco Cossiga. Giulio Andreotti, liderul Partidului Creștin-Democrat, era prim-ministru. În luna februarie a aceluiași an, Nelson Mandela a fost eliberat și s-a întors la conducerea Congresului Național African, partidul la a cărui fondare a contribuit pentru a lupta împotriva apartheidului. În America, George Bush senior era pe punctul de a intra în al doilea an ca președinte al SUA, înainte de a-i ceda mandatul lui Bill Clinton în 1993. Papa era Ioan Paul al II-lea, în timp ce Premiul Nobel pentru Pace era acordat lui Mihail Gorbaciov, președintele Uniunii Sovietice.

Tehnologia

Totuși, cel mai mult, tehnologia este cea care ne-a schimbat modul de viață în ultimii 33 de ani. Nașterea World Wide Web datează din 1991, la un an după titlul albastru. Dar asta nu e tot: primul 'sms' a fost datat 3 decembrie 1992, cu doi ani mai târziu. Un eveniment care a schimbat total modul de comunicare al întregii lumi, chiar înainte de inventarea smartphone-urilor, lansate pe piață în 2008, adică la 18 ani după acel gol al lui Baroni împotriva lui Lazio, mai exact.

Cinema

A numi toate filmele cult difuzate pentru prima dată în cinematografe tocmai în 1990 este aproape imposibil. Sylvester Stallone a îmbrăcat pentru a cincea oară rolul lui Rocky Balboa în 'Rocky V', Johnny Depp a interpretat încă unul dintre personajele sale iconice de mai târziu în 'Edward Scissorhands'. Avea doar 10 ani când Macaulay Culkin a jucat în 'Singur acasă', și 23 de ani când Julia Roberts a jucat în celebrul film 'Pretty Woman', la fel de celebru ca și coloana sonoră a filmului 'Ghost', lansat în cinematografe la 6 noiembrie 1990.

Muzica

Ca și în cazul filmelor, nu este ușor să selectăm toate succesele acelui an istoric pentru Napoli și nu numai. Cu câteva luni înainte de succesul albaștrilor, Pooh câștigase Sanremo cu melodia 'Uomini Soli', dar la radio făcea furori melodia lui Gianna Nannini cu Edoardo Bennato 'Un'estate italiana', care a revenit în vogă după victoria de la Campionatul European din 2021. Regina muzicii pop, Madonna, a lansat single-ul 'Vogue', cu celebrul său videoclip alb-negru, dar printre cele mai populare melodii a fost 'Vattene Amore', cunoscută și drept 'Trottolino amoroso', refrenul făcut celebru de Amedeo Minghi și Mietta.

Și fotbalul

Aceștia au fost ani de schimbări și adevărate revoluții și pentru lumea fotbalului. Serie A, care în 1990 era formată din 18 echipe, a crescut la 20. După pandemia Covid-19, înlocuirile au trecut de la trei la cinci, dar chiar și aici tehnologia este cea care a impus cea mai mare schimbare: introducerea VAR și a tehnologiei pentru linia porții, pură science-fiction la acea vreme, au bulversat însăși modul de concepere a jocului. Totuși, în ceea ce privește istoria, când Napoli și-a adăugat al doilea titlu în palmares, Brazilia număra 'doar' trei Cupe Mondiale, la egalitate cu Italia, în timp ce Real Madrid avea 'doar' șase Cupe ale Campionilor/Ligi ale Campionilor, acum are paisprezece, mai mult decât dublu” - Gazzetta dello Sport.

Clasament Serie A

1. Napoli 80p

2. Lazio 64p

3. Juventus Torino 63p

4. Inter 60p

5. Atalanta 58p

6. AC Milan 58p

7. AS Roma 58p