Joan Laporta, președintele FC Barcelona, a afirmat că Real Madrid a fost „clubul regimului”, iar gruparea de pe stadionul Santiago Bernabeu a răspuns printr-un videoclip postat pe rețelele de socializare.

Joan Laporta (FC Barcelona si Florentino Perez (Real Madrid)Foto: Jose Breton/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

În luna martie, Real și-a confirmat intenția de a se alătura plângerii împotriva Barcelonei, după ce catalanii au fost acuzați de corupție în „cazul Negreira”.

În conferința de presă susținută luni, Laporta a negat din nou orice abatere și a spus că Real Madrid a fost dintotdeauna favorizată de arbitraje (făcând referire la dictatura lui Francisco Franco din perioada 1936-1975).

Real Madrid și legăturile Barcelonei cu dictatorul Francisco Franco

În videoclipul postat luni seară, Real se întreabă „care este echipa regimului?” și documentează legăturile Barcelonei cu Franco.

Madrilenii explică faptul că Barcelona i-a acordat lui Franco trei medalii și l-a făcut membru de onoare al clubului în 1965.

În timpul regimului Franco, Barcelona a câștigat de 8 ori La Liga și de 9 ori Copa del Generalisimo (actuala Copa del Rey), în timp ce Real a suportat o perioadă de 15 ani în care nu a câștigat niciun titlu de campionă a Spaniei.

De asemenea, stadionul Camp Nou al Barcelonei a fost inaugurat de ministrul general al lui Franco, Jose Solis Ruiz, iar clubul a fost salvat de trei ori de la faliment în timpul regimului.

`Realul a fost distrus în timpul războiului civil, jucătorii au fost ucişi, reţinuţi sau forţaţi să plece în exil. În 1939, Real Madrid se afla într-o situaţie critică. Sediul social dispare într-un bombardament, trofeele sunt furate. Mai avem doar cinci jucători. Restul sunt exilaţi sau deţinuţi”, mai explică clubul merengue.

Joan Laporta spune că Real Madrid a fost mereu favorizată de arbitri

Laporta a spus Real nu ar trebui să vorbească de corupție, având în vedere că gruparea blanco a fost „echipa regimului” și „a beneficiat mereu de ajutor din partea arbitrilor”.

„Ei (Real) susțin că se simt lezați din punct de vedere sportiv de acest lucru. Aceste afirmații vin de la un club, după cum știm cu toții, care a fost favorizat de arbitraj în istorie și încă în zilele noastre. Un club care a fost considerat „clubul regimului” pe vremuri.

De ce a fost așa? Din cauza apropierii de puterea politică, economică și sportivă... poate că ar trebui să ne amintim că, timp de șapte decenii, majoritatea președinților și oficialilor din comisia de arbitraj au fost foști asociați ai Real Madrid, foști fotbaliști ai Real Madrid sau foști directori ai Real Madrid. Timp de 70 de ani, persoanele însărcinate să ia decizii în acest sens au fost de la Real Madrid.

Să vezi acum că acest club se alătură plângerii oficiale și se declară dezavantajat din punct de vedere sportiv este o dovadă de cinism fără precedent. Sper ca întregul proces să-i pună în locul în care ar trebui să fie” - Joan Laporta.