Clubul Excelsior Rotterdam a anunțat că fundașul ​Redouan El Yaakoubi a renunțat la funcția de căpitan al echipei, după ce a refuzat să se fotografieze cu bannerul OneLove înaintea meciului disputat pe 19 martie cu SC Cambuur, scor 4-1.

Banderola OneLoveFoto: Orange Pics BV / Alamy / Alamy / Profimedia

Redouan El Yaakoubi nu mai este căpitanul echipei Excelsior

Clubul a subliniat că niciodată nu ar exclude pe cineva „în baza culorii pielii sale, a originii, religiei sau preferinţei sexuale”, dar a explicat că nici jucătorul nu poate fi condamnat pentru opinia sa.

„La sfârșitul săptămânii trecute, în preajma meciului de acasă cu SC Cambuur, s-a discutat din nou despre campania OneLove împotriva discriminării și rasismului. O discuție care este în contradicție cu toate principiile și valorile fundamentale pe care noi, ca și club, le promovăm și le susținem.

Procedând astfel, nu vom dori și nu dorim niciodată să excludem pe nimeni. Nu pe baza culorii pielii, a originii, a religiei sau a preferințelor sexuale. Dar nici nu vom exclude pe nimeni pe baza propriei opinii.

Nici Excelsior Rotterdam, nici Redouan el Yaakoubi nu discriminează și nu se distanțează de niciun grup. Regretăm profund faptul că s-a creat această imagine, lucru pentru care, cu siguranță, ne facem vinovați.

În ultimele zile, am făcut foarte conștient un pas înapoi față de situație, pentru a nu acționa din emoție sau din lipsă de înțelegere asupra unui subiect care, din păcate, este atât de încărcat emoțional. În acest sens, ne-am făcut timp să discutăm împreună pentru a înțelege punctele de vedere ale fiecăruia.

În timp ce mulți oameni aleg să se alăture mulțimii, Redouan este o persoană care simte chemarea de a se afirma ca individ. Cineva căruia îi place să exprime un mesaj în felul său, să se facă auzit și să lupte pentru egalitate în lume. El oferă o dovadă zilnică a acestui lucru prin propria sa fundație.

Faptul că nu și-a ocupat locul în spatele marelui banner OneLove în timpul fotografiei echipei a provocat mult zgomot și neînțelegeri în acest sens, atât pe plan intern, cât și extern, iar ca urmare am ajuns într-o poziție care nu este dorită nici de club, nici de jucător.

Deși suntem în primul rând un club de fotbal, înțelegem mai bine decât oricine că avem și o funcție socială și facem ceva în acest sens în fiecare zi. Acțiunea OneLove, oricât de bine intenționată, a tensionat lucrurile. Forţarea oamenilor să facă un lucru nu este niciodată calea corectă.

Prin urmare, în interesul clubului, al jucătorului și al obiectivului sportiv pe care îl avem, am decis împreună să dăm banderola de căpitan altui jucător. Astfel încât să ne simțim liberi și confortabili cu rolul pe care îl avem în societate. Această alegere nu diminuează în niciun fel rolul important pe care Redouan îl îndeplinește ca persoană, om și profesionist în vestiar și pe teren. Acest lucru nu este în niciun caz subiect de discuție.

În restul acestui sezon, vom lupta pentru obiectivele noastre sportive ca o singură echipă, ca un singur club, și vom continua să luptăm pentru egalitate în societatea noastră. O societate în care să nu excludem pe nimeni, dar în care putem realiza ceva doar dacă ne angajăm în dialog unii cu alții” - Excelsior Rotterdam pe site-ul oficial.

Excelsior ocupă locul 15 în clasamentul campionatului olandez, cu 23 de puncte adunate în 26 de etape.