Subiectul folosirii simbolului „Ungariei Mari” la meciurile de fotbal a ținut prima pagină în ultimele zile, iar doar intervenția UEFA a lămurit lucrurile. Totul a plecat de la un mesaj postat de Federația Maghiară de Fotbal, cea care preciza că are acceptul forului european pentru a afișa respectivul simbol în tribune la partidele internaționale de fotbal.

Sandor Csanyi si Viktor Orban la un meci de fotbalFoto: Laszlo Balogh / AP / Profimedia

Cronologia subiectului folosirii simbolului „Ungariei Mari” la meciurile internaționale

  • Marți, 21 martie, Federația Maghiară de Fotbal iese cu un comunicat în care precizează că a primit acceptul UEFA și FARE pentru utilizarea simbolului istoric al „Ungariei Mari” la partidele disputate de echipa națională.
  • Miercuri, 22 martie, FRF cere un punct de vedere oficial din partea UEFA pe subiectul fierbinte. Forul european neagă că ar fi permis folosirea simbolului „Ungariei Mari”.

Cine este Sandor Csanyi, președintele Federației Maghiare de Fotbal

Sandor Csanyi (70 de ani) a fost ales președinte al Federației Maghiare de Fotbal în iulie 2010, în același an în care Viktor Orban a fost desemnat premier al Ungariei.

De-a lungul timpului, cei doi au putut fi văzuți de multe ori împreună, Sandor fiind considerat unul dintre prietenii apropiați ai lui Orban.

Omul de afaceri maghiar mai ocupă în prezent în domeniul sportului următoarele funcții: vicepreședinte al FIFA (a fost ales în februarie 2019) și vicepreședinte al UEFA (tot din același an - a fost inițial ales în Comitetul Executiv al UEFA în 2015).

De asemenea, Csanyi este președintele Comisiei UEFA pentru competiții în ceea ce privește echipele naționale de fotbal. În plus, el este și membru al Consiliului de strategie al forului european pentru fotbal profesionist.

Pe lângă implicarea importantă din fotbal (atât în Ungaria cât și la nivel european și mondial), Sandor este proprietarul echipei de handbal PICK Szeged.

Este, de asemenea, vicepreședinte de onoare al Federației Internaționale de Judo.

Educație

  • În 1987 a absolvit cursurile Școlii de Afaceri din Budapesta, cu o diplomă de licență în administrarea afacerilor.
  • În 1980 a absolvit Universitatea Economică din Budapesta - diplomă în economie. În 1983 și-a luat doctoratul.

Sandor Csanyi, conform profilului Forbes

Sandor Csanyi este cel mai bogat maghiar, conform sursei citate. Are o avere estimată la $1,5 miliarde.

Cu zestrea agonisită, Sandor se găsește în prezent pe locul 1899 în lume în topul celor mai bogați oameni ai planetei.

Este considerat de Forbes cel mai puternic bancher din Ungaria, el fiind CEO al OTP Bank. A preluat conducerea OTP în 1992.

Este, de asemenea, una dintre cele mai importante figuri din domeniul agriculturii din Ungaria: Bonafarm deține al doilea cel mai mare abator din țara vecină.

Face parte din consiliul de administrație al gigantului petrolier regional MOL.

Între 1983 și 1986 a fost șef de departament la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

  • Ani: 70
  • Domenii de activitate: finanțe, imobiliare, agricultură.
  • Reședință: Budapesta
  • Insurat, tată a cinci copii.

Visul cel mare al lui Sandor din următoarea perioadă: să găzduiască finala Champions League la Budapesta.