Federația Maghiară de Fotbal (MLSZ) a anunțat marți că a primit acceptul UEFA și FARE pentru utilizarea simbolului „Ungariei Mari” la partidele disputate de echipa națională, dar forul continental s-a declarat surprins de comunicatul oficialilor de la Budapesta.

Suporterii nationalei de fotbal a UngarieiFoto: CHRISTIAN CHARISIUS / AFP / Profimedia

UEFA transmite Ungariei că nu este de acord cu folosirea simbolului „Ungariei Mari” pe stadioane

Într-o scrisoare adresată lui Marton Vagi (secretarul general al MLSZ), Theodore Theodoridis, care ocupă aceeași funcție în cadrul UEFA, a afirmat că cererea depusă de maghiari nu a fost aprobată. Mai mult, acesta a avertizat că vor fi impuse sancțiuni în cazul în care simbolurile menţionate vor fi afișate pe stadioane.

„Dragă domnule Vagi,

În legătură cu precedenta noastră corespondență din 20 martie 2023, cu referire la folosirea de steaguri sau bannere care să conțină simboluri ca „Ungaria Istorică” și „Ungaria Mare” în cadrul meciurilor UEFA.

Spre surprinderea noastră totală, am aflat de existența mai multor știri care prezintă un acord dat de UEFA pentru folosirea acestor steaguri și bannere la competițiile pe care le organizează.

Pentru a evita orice dubiu, vrem să clarificăm faptul că UEFA nu a aprobat afișarea unor astfel de steaguri și bannere. Mai mult, așa cum am menționat în scrisoarea precedentă, prezența unor asemenea bannere poate aduce consecințe pe linie disciplinară. De aceea, vă recomandăm ferm să urmați pașii necesari pentru a împiedica afișarea acestor steaguri sau banenre la orice meci organizat de UEFA.

În ultimul rând, așa cum am menționat și în scrisoarea anterioară, va fi de competența organismelor disciplinare independente să evalueze și să impună eventuale sancțiuni în acord cu regulile UEFA.

Cu sinceritate, Theodore Theodoridis, Secretar General UEFA”, este scrisoarea celor de la UEFA, potrivit PlaySport.

Federaţia Română de Fotbal (FRF) precizează, într-un comunicat postat miercuri, pe site-ul oficial, că UEFA nu a autorizat şi nu va autoriza afişarea simbolurilor menţionate de Federaţia Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel european.

Reacţia vine după ce federaţia maghiară a anunţat că UEFA şi FARE ar fi fost de acord ca la meciurile echipei naţionale să poată fi afişate bannere reprezentând Ungaria istorică.