Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat și el, miercuri, după ce Federația Maghiară de Fotbal a anunțat că are acceptul UEFA pentru a utiliza simbolul istoric al „Ungariei Mari” la meciurile naționalei. „Frustrările revizioniste nu au ce căuta în competițiile sportive”, afirmă Ciolacu.

Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / George Călin

Liderul PSD a reacționat printr-un mesaj postat pe Facebook, în care spune că „fotbalul nu este politică”, iar președintele FRF, care este membru în Comitetul Executiv al UEFA, ar trebui să ceară de urgență revenirea asupra acestei decizii.

  • „Frustrările revizioniste nu au ce căuta în competițiile sportive. UEFA trebuie să retragă imediat acordul pentru folosirea de către Federația de Fotbal din Ungaria a hărții Ungariei Mari pe drapele și bannere.
  • Președintele FRF, care este membru în Comitetul Executiv al UEFA, trebuie să ceară de urgență revenirea asupra acestei decizii.
  • Salut poziția echilibrată a președintelui CNCD, Csaba Asztalos, și sper ca acest model să fie preluat atât de oficialii maghiari, cât și de cei de la UEFA. UEFA- Football is not politics!”, afirmă Marcel Ciolacu.

Asociaţia maghiară de fotbal (MLSZ) a aprobat introducerea de bannere care să înfăţişeze o hartă a Ungariei istorice la meciurile echipei naţionale. Potrivit unui comunicat publicat marţi pe site-ul său, MLSZ a solicitat o poziţie clară din partea Uniunii Europene (UEFA) şi a grupului său antidiscriminare (FARE) cu privire la problema autorizării afişării simbolului istoric.

  • „În ceea ce priveşte permiterea afişării simbolului istoric, MLSZ a solicitat o poziţie clară de la UEFA şi FARE. Acceptând argumentul MLSZ, cele două organizaţii au recunoscut că doar culorile hărţii istorice a Ungariei şi ale blazonului Árpád nu constituie un comportament rasist, dar acest lucru nu se aplică simbolurilor şi inscripţiilor suplimentare plasate pe drapele, precum şi scandărilor fanilor.
  • Ca urmare a negocierilor, federaţia va permite introducerea în stadion a bannerelor care simbolizează respectul pentru Ungaria istorică şi solidaritatea cu suporterii de peste graniţă”, se precizează în comunicat, care a relevat că sunt necesare patru condiţii: poate reprezenta doar harta Ungariei istorice, fără alt simbol sau inscripţie, doar culorile roşu, alb şi verde pot fi pe drapel, simbolul trebuie prezentat - în modul obişnuit - datorită conţinutului şi controlului de prevenire a incendiilor, iar simbolul din stadion nu trebuie să împiedice suporterii să urmărească meciul netulburaţi.