Federația Maghiară de Fotbal a precizat că are acceptul UEFA pentru a utiliza simbolul istoric al „Ungariei Mari” la meciurile naționalei. La scurt timp după acest anunț, FRF vine cu o primă reacție.

Fani maghiari prezenti la un meci de fotbalFoto: Trenka Attila / Attila Trenka / Profimedia

FRF nu crede că simbolul „Ungariei Mari” ar putea apărea la meciurile maghiarilor

Andrei Vochin, consilierul lui Răzvan Burleanu - președintele FRF, a avut o primă reacție după anunțul surprinzător făcut de maghiari.

„Legat de federaţia maghiară... Federaţia noastră va solicita oficial un punct de vedere de la UEFA.

Nu cred aşa ceva. Dacă ar fi o ştire normală, deşi nu cred, oricine poate afişa orice. În continuare, nu cred. Înseamnă că şi Serbia poate să vină cu un steag în care să fie şi Kosovo şi alte ţări sau teritorii.

Ar deschide cutia Pandorei. Cred că fiecare ţară din Europa are ceva de revendicat dintr-un anumit moment al istoriei”, a declarat Andrei Vochin, la Orange Sport.

Csaba Asztalos: Nu știu ce au avut în cap cei de la UEFA

Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), spune într-o intervenție pentru Prosport că UEFA nu a luat deloc o decizie înțeleaptă dacă a acceptat ca maghiarii să poată afișa simbolul „Ungariei Mari” la meciurile naționalei de fotbal.

„Cei de la UEFA nu au luat o decizie înţeleaptă. Nu ştiu ce au avut în cap! În plus, nu ştiu ce argumente a avut Federaţia Maghiară. Harta Ungariei Mari trebuie folosită doar la lecţiile de istorie, pentru elementele didactice.

În acest caz, eu cred că vorbim de o conotaţie revizionistă şi nu contribuie la dialogul între state”, a declarat Csaba Asztalos pentru sursa citată.

Harta care cuprinde Transilvania, permisă la meciurile Ungariei

Maghiarii au solicitat oficial forului fotbalistic lămuriri asupra simbolului „istoric”, pe care UEFA nu îl consideră unul politic.

Astfel, la partidele echipei naționale, steagul „Ungariei Mari” poate fi afișat în tribune, dacă nu este însoțit de alte simboluri sau inscripții suplimentare sau de scandări cu tentă rasistă, conform Prosport.

„În ceea ce privește permiterea afișării simbolului istoric, MLSZ (n.r. Federația Maghiară de Fotbal) a solicitat o poziție clară de la UEFA și FARE.

Acceptând argumentul MLSZ, cele două organizații au recunoscut că doar culorile hărții istorice a Ungariei și ale benzii Árpád nu constituie un comportament rasist, dar acest lucru nu se aplică simbolurilor și inscripțiilor suplimentare plasate pe drapele, precum și scandărilor fanilor. Pe toate acestea, asociația va permite introducerea drapelelor în următoarele două meciuri.

În ultimele zile, atât UEFA, cât și FARE și-au transmis răspunsurile către federația maghiară, care este pe cale să organizeze cele două meciuri ale naționalei.

După cum era de așteptat, cele două organizații continuă să lupte împotriva excluderii rasismului și, prin urmare, vor continua să pedepsească drapelele care poartă un astfel de mesaj constituie abatere disciplinara.

În urma negocierilor, asociația va permite ca drapelele care simbolizează respectul Ungariei istorice și solidaritatea cu suporterii din străinătate, să fie aduse pe stadion, cu următoarele condiții:

  • Poate reprezenta doar harta Ungariei istorice, nu alte simboluri sau inscripții;
  • Doar culorile roșu, alb si verde pot fi pe el;
  • Simbolul trebuie prezentat – in mod obișnuit – datorită conținutului sau controlului de prevenire a incendiilor;
  • Simbolul din stadion nu poate împiedica suporterii să urmărească meciul netulburați.

În același timp, fanii noștri ar trebui să știe că dacă un mesaj rasist sau politic este plasat pe drapelul autorizat ca mai sus, sau orice mesaj rasist sau politic este atașat drapelului, va avea ca rezultat proceduri disciplinare, iar aceste lucruri dăunează echipei și percepției fotbalului maghiar”, a anunțat Federația Maghiară de Fotbal.