Federația Maghiară de Fotbal a anunțat marți că a primit acceptul UEFA și FARE pentru utilizarea simbolului istoric „Ungaria Mare” la partidele disputate de echipa națională.

Logo UEFAFoto: Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia

Harta care cuprinde Transilvania, permisă la meciurile Ungariei

Maghiarii au solicitat oficial forului fotbalistic lămuriri asupra simbolului „istoric”, pe care UEFA nu îl consideră unul politic.

Astfel, la partidele echipei naționale, steagul „Ungariei Mari” poate fi afișat în tribune, dacă nu este însoțit de alte simboluri sau inscripții suplimentare sau de scandări cu tentă rasistă, conform Prosport.

„În ceea ce privește permiterea afișării simbolului istoric, MLSZ (n.r. Federația Maghiară de Fotbal) a solicitat o poziție clară de la UEFA și FARE.

Acceptând argumentul MLSZ, cele două organizații au recunoscut că doar culorile hărții istorice a Ungariei și ale benzii Árpád nu constituie un comportament rasist, dar acest lucru nu se aplică simbolurilor și inscripțiilor suplimentare plasate pe drapele, precum și scandărilor fanilor. Pe toate acestea, asociația va permite introducerea drapelelor în următoarele două meciuri.

În ultimele zile, atât UEFA, cât și FARE și-au transmis răspunsurile către federația maghiară, care este pe cale să organizeze cele două meciuri ale naționalei.

După cum era de așteptat, cele două organizații continuă să lupte împotriva excluderii rasismului și, prin urmare, vor continua să pedepsească drapelele care poartă un astfel de mesaj constituie abatere disciplinara.

În urma negocierilor, asociația va permite ca drapelele care simbolizează respectul Ungariei istorice și solidaritatea cu suporterii din străinătate, să fie aduse pe stadion, cu următoarele condiții:

  • Poate reprezenta doar harta Ungariei istorice, nu alte simboluri sau inscripții;
  • Doar culorile roșu, alb si verde pot fi pe el;
  • Simbolul trebuie prezentat – in mod obișnuit – datorită conținutului sau controlului de prevenire a incendiilor;
  • Simbolul din stadion nu poate împiedica suporterii să urmărească meciul netulburați.

În același timp, fanii noștri ar trebui să știe că dacă un mesaj rasist sau politic este plasat pe drapelul autorizat ca mai sus, sau orice mesaj rasist sau politic este atașat drapelului, va avea ca rezultat proceduri disciplinare, iar aceste lucruri dăunează echipei și percepției fotbalului maghiar”, a anunțat Federația Maghiară de Fotbal, conform Prosport.