Acum e oficial: Cupa Mondială din 2026 va avea un număr record de 104 meciuri, datorită formatului extins cu 48 de echipe participante, a anunțat FIFA, marți, înaintea Congresului de la Kigali (Rwanda).

Gianni InfantinoFoto: Steven Paston / PA Images / Profimedia

12 grupe de câte 4 echipe la Cupa Mondială din 2026

Ediția din 2026, care va fi găzduită în comun de Statele Unite, Canada și Mexic, va fi prima la care vor participa 48 de echipe. Finala va avea loc pe 19 iulie.

Noul format va avea 12 grupe de câte 4 echipe. O propunere pentru 16 grupe de 3 echipe a fost respinsă din cauza temerilor cu privire la posibila manipulare a meciurilor.

Planul inițial prevedea un total de 80 de meciuri, dar decizia de a crește numărul de partide la 104 a fost aprobată de consiliul FIFA în cadrul unei reuniuni desfășurate marți.

În mod tradițional, primele două echipe din fiecare grupă se califică în optimi, dar la ediția din 2026 vor merge mai departe și cele mai bune opt echipe clasate pe locul al treilea, care se vor califica în faza eliminatorie a 16-imilor de finală.

„Consiliul FIFA a aprobat în unanimitate amendamentul propus pentru formatul de competiție al Cupei Mondiale FIFA 2026. Formatul revizuit atenuează riscul de coluziune și se asigură că toate echipele joacă cel puțin trei meciuri, oferind în același timp un timp de odihnă echilibrat între echipele participante”, se arată în comunicatul FIFA.

De știut:

  • La Cupa Mondială din Qatar, care a reunit 32 de echipe, s-au disputat în total 64 de meciuri în 29 de zile.
  • Ultima dată când Mexic (1986) și Statele Unite (1994) au găzduit o Cupă Mondială, au participat doar 24 de echipe.
  • Începând de la ediția din 1998, la CM au participat câte 32 de echipe, cu 8 grupe de câte 4, iar finalistele jucau câte 7 meciuri. Echipele care vor ajunge în ultimul act al ediției din 2026 vor juca acum 8 meciuri în total.
  • FIFA a afirmat că cluburile vor trebui să elibereze jucătorii pentru Cupa Mondială începând cu 25 mai 2026, cu excepția cazului în care ajung într-o finală majoră (cum ar fi cea a Ligii Campionilor). În această situație, cluburile vor avea timp până la 30 mai pentru a permite jucătorilor să se alăture echipelor naționale.